Szeged és környéke

2017.09.24. 10:31

150 millióból fejlesztik a természettudományos laboratóriumot - országos képzési központ lesz a Radnótiból

Országos képzési központ lett a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvánnyal tegnap aláírt szerződés értelmében.

B. L.

Az alapítvány Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) programjának részeként 150 millió forint jut a gimnázium Termosz nevű természettudományos laboratóriumának felújítására és fejlesztésére, aminek köszönhetően nemzetközi színvonalúvá válik a kutatóhely.

 

 – A diákjaink olyan lehetőségek és körülmények között találhatják magukat a fejlesztésnek köszönhetően, amit nagyon sok kutatóintézet nem tud felmutatni – mondta Gál Béla, a gimnázium igazgatója. Hozzátette, hogy bár országosan egyre kevesebb fiatal érdeklődik a természettudományok iránt, a Radnótiban még nincs hiány az elsősökből.


 Nemcsak a radnótisok járnak jól az államilag támogatott fejlesztéssel: az országos képzési központ azt jelenti, hogy a tankerület iskolái mellett az SZTA tehetséggondozó programja keretében bármely hazai településről érkezhetnek a laboratóriumba középiskolások tanulni és orvosbiológiai, kémiai kísérleteket végezni.

– A központba érkező fiatalok kiemelt képzést kaphatnak, aminek köszönhetően komoly alaptudással rendelkeznek majd, mire bekerülnek az egyetemre – mondta Hegyi Péter, az alapítvány programigazgatója.

Az együttműködésben az alapítvány vállalta az iskolai alkalmazottak továbbképzését, a labor felújítási munkáit és eszközberuházásait, valamint elektronikus tananyagokat és tesztfeladatokat biztosít a tanulóknak. A másik fél, a Radnóti pedig vállalta, hogy havonta két délutánra helyet biztosít az SZTA programjaihoz, és fogadja az országból a természettudományos laboratóriumba érkező diákokat. A program célja, hogy itthon tartsa, illetve hazacsábítsa a fiatal tehetségeket és kutatókat, és hogy megfelelő, nemzetközileg elvárt körülményeket teremtsen a Nobel-díjra érdemes kutatásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!