Szeged és környéke

2013.11.19. 21:29

16 ezer határsértő 10 hónap alatt

Szeged - Kisvárosnyi határsértővel szemben kellett intézkedniük idén a Csongrád megyei rendőröknek a déli határszakaszon.

Kiss Gábor Gergő

Az év végig hatszázzal nő a határrendészek száma, akiket folyamatosan képeznek ki és állítják őket szolgálatba – mondta [namelink name="Kontrát Károly"] vasárnap. A belügyminisztérium államtitkára hozzátette: a határrendészek főként a magyar–szerb határon teljesítenek majd szolgálatot, mert ott jelentősen megemelkedett az illegális bevándorlók száma. – Minden rekord megdőlt idén Csongrád megyében: már több mint 16 ezer határsértőt fogtak el munkatársaink a déli határszakaszon – tájékoztatta lapunkat a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. Az egyenruhások a déli végeken több embert tartóztattak fel, mint ahányan mondjuk a homokháti kistelepüléseken, Üllésen, Bordányban, Forráskúton és Zsombón összesen laknak.

Gyakori kép mostanában: határsértőket csíptek fülön a rendőrök Mórahalom külterületén. Fotó: Karnok Csaba

Gyakori kép mostanában: határsértőket csíptek fülön a rendőrök Mórahalom külterületén.
Fotó: Karnok Csaba

[namelink name="Éberhardt Gábor"], a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője elmondta: amikor 2004-ben a kirendeltséget létrehozták ezen a határszakaszon, akkor egész évben harmincnégy határsértővel szemben kellett intézkedniük. – Magyarország geopolitikai helyzete az elmúlt évek során felértékelődött: a balkáni főirányban helyezkedik el, 2004-től az Európai Unió tagja, 2007 decemberétől schengeni tagállam lett. Fejlődött az infrastruktúra, az autópályák keletről és nyugatról összeértek a magyar határ déli részén. A technológia is megállíthatatlan: egy komolyabb mobiltelefonba betöltött térkép segítségével gond nélkül el lehet jutni például Szudánból a magyar déli határszakaszig. Ezekre az okokra is visszavezethető, hogy a határsértők száma tíz év alatt harmincnégyről tizenhatezerre nőtt – magyarázta az alezredes.

Három fő útvonal

A Csongrád megyei határszakaszon idén nyolcvan állam határsértőivel szemben kellett intézkedniük a rendőröknek A határsértők többsége a volt jugoszláv utódállamokból érkezett, a másik fő irány a Közel-Kelet volt, amelybe aztán bekapcsolódott szinte az összes afrikai állam. – Fogtunk például nigériai és Comore-szigeteki migránst is. Az afrikaiak korábban Olaszországon keresztül próbáltak illegálisan eljutni Európába, ám a tengeren történt több tragédia miatt már ők is a biztonságos szárazföldet választják – mondta Éberhardt Gábor.

Magyarországon július 1-jén vezették be a menekültügyi őrizetet, ami után ismét megjelentek a szervezett embercsempész csoportok a déli végeken. – A legnagyobb migrációs nyomás eddig az időpontig volt tapasztalható, ugyanis a menekültügyi őrizet bevezetése előtt aki menekültügyi státuszért folyamodott hazánktól, azt olyan befogadóállomásokra vitték, ahonnan bármikor szabadon távozhatott. A határsértők úgy gondolták, hogy minek fizessenek eurószázakat az embercsempészeknek, ha úgyis menekültstátuszért akarnak folyamodni? A határsértők július 1-jéig szinte keresték a rendőröket az illegális határátlépés után. Az őrizet elrendelése után viszont már nem folytathatják szabadon útjukat a befogadóállomásokról: ezért veszik újra igénybe az embercsempészek segítségét – mondta Éberhardt Gábor.

Nyáron volt olyan nap, hogy a Csongrád megyei határszakaszon huszonnégy óra leforgása alatt 276 határsértőt fogtak el az egyenruhások. – Büntetőügyi eljárás esetén tizenkét, idegenrendészeti eljárás esetén maximum huszonnégy óra alatt el kell járni az ügyükben. A napi száz-kétszáz határsértő komoly problémákat okozott a Moszkvai körúti kirendeltség életében. Több szervezet tanulmányozta az elhelyezés és ellátás feltételeit, amelyet mindig jogszerűnek találtak, de azt is megállapították, hogy ilyen méretű migrációra egyetlen honi épület sincs felkészülve – magyarázta az alezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!