Szeged és környéke

2014.12.08. 21:15

16 ezerért is vehetünk szaloncukrot

Szeged - A rutinosabbak november végén beszerzik a szaloncukrot, de lehet, hogy náluk szükség lesz utánpótlásra karácsonyig. Az egyik multinál 800 forint alatt is találtunk az édességből, a legdrágább kilogrammonként 16 ezer 125 forintba került.

Cservenák Zoltán

Idén nem divat a fára kötözni a szaloncukrot. Aki követi a trendet, tálkában teszi a fa alá – tudtuk meg az egyik elegáns belvárosi édességboltban. Itt a Retro szaloncukorból 3711 forintért konyakmeggyes, trüffelkrémes, meggyes-marcipános, gyümölcs-ízű zselés kapható, de hasonló áron van Szamos narancskrémes, csokikrémes, meggykrémes és csemegemarcipános ízekben.

Mégis, sokan a Stühmert viszik, 4990 forintért. Sláger a krémlikőrös, ami tényleg nagyon finom, de a marcipános, mogyorós-mandulás is kedvelt.
Ugyanez a márka kapható az egyik nagy Széchenyi téri pékségben, ott a mákos, meggyes, trüffeles, mézeskalács ízű és a tejcsokis-nugátkrémes fogy leginkább 4950 forintos kilónkénti áron. Diabetikust is találtunk, 6190 forintért.

Mákos és likőrös a menő. Fotó: Frank Yvette

Mákos és likőrös a menő. Fotó: Frank Yvette
– Nálunk is a baileysest vitték, amíg el nem fogyott, de népszerű a gumicukros és a zselés is – mondta a Széchenyi téri karácsonyi vásárban az egyik kereskedő, aki angyalkás szaloncukrot árul. 1300 forintért gesztenyés, almás-fahéjas, rumos diós, csokis-tejszínes, meggymarcipán, vajkaramella, kókuszos, rumpuncsos, eperjoghurtos kapható, 1800 forintért tejkaramella és gumicukros, ami valójában egyszerű gumicukor, csokimáz nélkül. 2500 forintért konyakos, trüffeles és konzum is van, utóbbi még mindig népszerű. A legdrágább a vadász, ebből 4000 forint egy kiló.

 Szaloncukor házilag

Akár családi program is lehet a szaloncukor elkészítése. A házi finomsághoz használhatunk kókuszreszeléket, darált kekszet, diót vagy mandulát, vagy mandulalisztet is. Kell hozzá még kristály- vagy porcukor, és attól függően, hogy milyen ízűt készítünk, túró, citrom, lime, mazsola, és persze csokoládé a töltelékhez és a mártáshoz.

A Mars téri nagycsarnok csemegeüzletében többtucatnyi ízzel találkoztunk. 4995 forintos áron kínálják a Stühmert, a diós-marcipános és a karamellás-csokikrémes a legnépszerűbb. – Sokan szín alapján választanak, idén a lilát és a sötétbarnát keresik a legtöbben – mondta az üzletben dolgozó [namelink name="Csepregi Krisztina"].

Aki olcsóbban szeretné megúszni a szaloncukor-vásárlást, annak érdemes benéznie az egy eurós boltba, ahol a találó nevű Glória 1000 forint körüli áron vihető. Van almás-fahéjas, szilvás-fahéjas, epres-tejszínes, banános, zselés, rumos-kakaós, kókuszos és tiramisus. A multiknál találni még olcsóbb fajtákat, a madaras nagyáruházban 769 a csomagolt, a spórolósnál 999 forint a szabadszedéses szaloncukor.

A szegedi cukrászdiszkontban a Dolci Assortiti nevű édességet 1250 forint kilós áron adják, van belőle zselés, vajkaramellás, kókuszos, almás-fahéjas, marcipános, mogyorós és rumos. A Lissé 3117–3612 forint, a Szerencsiből narancsos marcipánt 3575 forintért, diabetikust, fruktózos csokikrémmel töltve 3960 forintért találtunk.

Akár fán, akár a fa alatt, még mindig szeretjük. Fotó: Frank Yvette

Akár fán, akár a fa alatt, még mindig szeretjük. Fotó: Frank Yvette
Az egyik belvárosi bioboltban megnéztük, mennyibe kerül, ha cukorbetegen is megkívánnánk a karácsonyi édességet. A Microse tej- és étcsokis mázzal, eper-, marcipán-, kávé-, rumízű krémmel töltve 3333 forintos kilónkénti áron vihető. Itt találtuk a legdrágább szaloncukrot: a Donaco cukormentes, étcsokis bevonatú, málnaízű édessége 40 grammos kiszerelésben 645 forintba kerül, ami 16 ezer 125 forintos kilós árat jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!