Szeged és környéke

2019.02.05. 18:18

16 országból 146 külföldi diák érkezett az SZTE-re - Szegeden tapasztalhatják meg Európa sokszínűségét

Tizenhat országból érkeztek erasmusos külföldi diákok a napokban Szegedre, hogy a második félévben az SZTE hallgatói legyenek. Az egyetem orientációs héttel segíti beilleszkedésüket.

Timár Kriszta

Összesen 146 külföldi hallgató érkezett a napokban Szegedre, hogy egy szemeszterre az SZTE hallgatói legyenek. Az Erasmus-programnak köszönhetően 16 ország 60 városából lettek új polgárai a városnak, akik öt hónapot töltenek majd el nálunk. Közülük 13-an a magyar kormány által támogatott Makovecz Programban érkeztek.


Bene Tamás, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati igazgatója elmondta, a legtöbben Spanyolországból, Törökországból és Olaszországból érkeztek, de a németek, franciák és belgák körében is népszerű a város egyeteme. – Ennek a programnak az a lényege, hogy a diákok egy félévet külföldi országban, multikulturális környezetben tanuljanak. Nem az a cél, hogy az adott országban az általuk beszélt nyelvet anyanyelvi környezetben ismerjék meg, hanem hogy megtapasztalják, Európa milyen sokszínű. A nyugat-európai fiatalok pedig kifejezetten szeretnek is Kelet-Európába jönni, számukra ez egy kicsit misztikus terület.

Erről beszélt lapunknak Andrea Solazzo is, aki Olaszországból érkezett oroszt és angolt tanulni. – Olyan kelet-európai országot akartam választani, amely orosz befolyás alatt állt. Magyarországon belül pedig azért Szegedet választottam, mert ez az egyik legjobb itteni felsőoktatási intézmény – magyarázta az olasz fiatalember, akit máris magával ragadott a város hangulata. – A belváros stílusa teljesen eltér az olaszokétól, ezt nagyon érdekes volt látni. Emellett szép tiszta, sok a fa, és imádom, hogy keresztülfolyik rajta a Tisza – beszélt első benyomásairól.

Fotó: Kuklis István

A 20 éves Reyhan Ebrar Ogaktan Törökországból érkezett, joghallgató lesz nálunk. Mivel egyedül jött, elárulta, most még kicsit elveszettnek érzi magát. – Pedig Isztambul sokkal nagyobb város – tette hozzá mosolyogva. Az ösztöndíjas hallgatók beilleszkedését egyébként orientációs héttel segíti az intézmény, éppen azért, hogy hamar beilleszkedjenek és könnyen elboldoguljanak a városban, illetve az egyetem épületeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!