Szeged és környéke

2017.08.29. 19:47

160 tonna illegális szemét önti el a szelektív gyűjtőket évente - most éppen a hattyasit

Legszívesebben átköltöztetnék a szomszédjai azt a hattyastelepi szelektív gyűjtőszigetet, amely hetente hulladéklerakóvá válik. Ez a beruházás uniós támogatása miatt nem lehetséges.

Dombai Tünde

– Nem találok szavakat, hogy ilyen élőlények léteznek, akik ipari mennyiségben hordják a szemetet a szelektív gyűjtőkonténerek mellé – mutatta a közelben lakó Kormányos Károly a hattyasi Rendező téren. Felháborodott olvasónk hozzátette, a hulladékot hetente szállítja el a szolgáltató, és feltakarít, de már két nap múlva újra szeméttengerben úsznak a konténerek. Bakos János megjegyezte, a közelben két hulladékudvar is van, a gyálaréti kétezer méterre, az alsóvárosi Vadkerti téri pedig 1500 méterre. Azokra kellene vinnie a csomagolóanyagát azoknak a boltoknak, vállalkozásoknak, amelyek kocsiszámra az orruk alá hordják.

 

– Semmi keresnivalója Hattyas központjában a szelektív gyűjtőnek, ha csak szemétlerakónak használják – háborog Baricz Zsoltné, Bakos János és Kormányos Károly. Fotók: Karnok Csaba

A gyűjtősziget a rengeteg nem odavaló szeméttől büdös, ronda, sok az üvegszilánk, és elszaporodtak a rágcsálók. Kormányos Károly azt javasolná az illetékeseknek, szüntessék meg a szelektív gyűjtőpontot úgy, ahogy van. Vagy helyezzenek ki óriásplakátot, amely eltakarja a csúf látványt, azzal a felirattal: „Magyarország erős és büszke európai ország".


Szomszédjuk, Baricz Zsoltné azt javasolná, tartsanak falugyűlést az ilyen létesítmények használatáról, mert szórólapot kiosztani nem elég. Szerinte ez is sokat segítene, mert elsősorban a fejekben kellene rendet tenni.


Abban mindhárom szomszéd egyetértett, hogy nincs jó helyen a gyűjtősziget a városrész főterének közepén. Ők a buszfordulóhoz költöztetnék át. Ahol óvoda, közösségi ház, harangláb található, és eredetileg templomot terveztek, nem való a hulladékgyűjtő. Úgy fogalmaztak: hogy nézne ki, ha a Dóm térre hordanák a szemetet. Merthogy a Rendező tér az ő Dóm terük.

Érdeklődésünkre a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője, Koltainé Farkas Gabriella elmondta: a tér alkalmas a szelektív hulladékgyűjtő sziget létesítésére, de sajnos a lakosság nem partner a rendeltetésszerű használatában. A területet illegális lerakónak használják.

 

A gyűjtősziget az uniós támogatással megvalósult projekt része, magyarul kötelező fenntartani 2019 októberéig. Emiatt sem elbontani, sem áthelyezni nem lehet. A létesítmény nem mindig volt ilyen állapotban. Telepítése után megfelelően használták a lakosok, és minimális mennyiséget raktak ki mellé. Az illegális hulladék az elmúlt 4-5 évben emelkedett a többszörösére.


A közszolgáltatónak hasonlóan rosszak a tapasztalatai a gyűjtőszigetekkel a város több pontján. Azért is állnak értetlenül a probléma előtt, mert a városban hét hulladékudvar fogadja térítésmentesen a gyűjtőszigeten nem elhelyezhető szelektív hulladékot. Gyűjtőpontból jelenleg 49 van, ebből 40 uniós, 9-et a szolgáltató létesített. Utóbbiak közül az elmúlt nyolc évben nyolcat szüntettek meg, mert nem működött megfelelően, vagy más igény miatt. Újat is telepítettek a napokban a Piroska térre.

 

Pluszkiadás: 12 millió forint


Évente ennyibe kerül annak a 160 tonna illegális háztartási szemétnek és lomnak a szállítása és ártalmatlanítása, amit a szelektív szigetek mellé halmoz a lakosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!