Szeged és környéke

2008.07.25. 20:33

17 év után is rejtély Farkas Helga meggyilkolása

Szeged - A többször életveszélyesen megfenyegetett és megtámadott Juhászné Judit sírva mondta el, hogy agyonlőtt férje néhány hónappal a halála előtt mit mondott el neki a 18 éves, gyönyörű lány, Farkas Helga 17 évvel ezelőtti elrablásáról, megöléséről és a holttest eltüntetéséről.

Munkatársunktól

Tizenhét évvel Farkas Helga elrablása után a nyilvánosság előtt először szólal meg Juhász Benedeknek, a szegedi diáklány egyik feltételezett elrablójának az özvegye.

– Farkas Helgát 17 éve rabolták el, az ön férjét négy évvel később meggyilkolták. Kivégezték. Hátulról agyonlőtték, majd elásták. A két ügy között van összefüggés. Ön eddig kerülte a nyilvánosságot, most ha nehezen is, de rászánta magát, hogy beszéljen olyan részletekről, amit csak nagyon kevesen ismernek. Miért?
– Miatta! Kizárólag miatta! Ő volt az első nagy szerelmem, ő lett később a férjem, ő a kislányom édesapja. Tisztára akarom mosni a nevét. Nem szeretném, ha olyasmit állítanának róla, amit nem tett. Tudom, hogy nem volt köze Helga megöléséhez!

– A férjétől mikor tudott meg részleteket Helga elrablásáról?

– 1995 tavaszán.

– Mit gondol, miért beszélt erről négy évvel a lány elrablása után?

– Pontosan tudom: veszélyben érezte magát.

– Mitől vagy kitől félt?

– Nem olyan ember volt, aki félt volna, hanem, mint mondtam, veszélyben érezte magát. Elolvasta az újságokban, hogy a rendőrség szerint beszélni fog a Farkas Helga-ügyről, és tudta, ezzel az élete veszélybe került.

Palatinus Gábor volt rendőr többször is találkozott és beszélgetett már Juhásznéval. Fotó: Segesvári Csaba

Palatinus Gábor volt rendőr többször is találkozott és beszélgetett már Juhásznéval. Fotó: Segesvári Csaba
– A férje végül beszélt a rendőröknek?

– Nem. Azt sem tudom, hogy akart-e. Ha igen, már nem maradt ideje. Arról viszont tudomásom van, hogy Helga elrablása után egy hónappal olyan információkat közölt a rendőrséggel, amelyek sokat segíthettek volna a nyomozásban, de semmi nem történt. Erről többet nem mondok, ne is kérdezzen.

– Kérem, akkor azt árulja el, hogy mit tudott meg tőle.

– Beni nekem részletesen elmondta, hogy hol, melyik orosházi garázsban tartották fogva Helgát. Arról is beszélt, hogyan kérte meg a legjobb barátja a lány holttestének elrejtésére. Egy tóba tették. Akkor is ott volt, amikor az említett barát kiemelte a vízből a holttest maradványait. A csontokat egy erdőbe vitték, ahol elégették...

– Szándékosan nem említette a lány elrablását és megölését?

– Azért nem beszéltem ezekről, mert ezekkel kapcsolatban Beni nekem azt mondta, egyikhez sem volt köze!

Farkas Helga

Farkas Helga
– Ismerje el, nehéz is lett volna ilyen szörnyű dolgokról beszélnie...

– Ha részt vett volna Helga elrablásában és megölésében is, azt is elmondta volna akkor, amikor a többit.

– Mitől ilyen biztos ebben?
– Mert érzem. Most is érzem! Azt is megéreztem, amikor meghalt. Holttestét csak jóval később találták meg egy csatornában, de én már biztos voltam abban, hogy nem él. Kiderült, fejbe lőtték. Azt a rendőröktől tudom, hogy egészen közelről több golyót, egy egész tárat kilőttek rá. Kivégezték. A holttestét nem nézhettem meg, nem engedték. A koporsó le volt zárva, leszögezték.

Nyomoznak 17 éve

– Tudom, hogy megoldódik a Farkas Helga-rejtély – mondja határozottan Palatinus Gábor nyugállományú rendőrtiszt, aki az első pillanattól kezdve részt vett a Farkas Helga-ügy nyomozásában, amit nyugdíjazása után sem hagyott abba. – Nem egyéni érdekek vezetnek abban, hogy végre kiderüljön, kik rabolták el és ölték meg a szegedi diáklányt. 17 éve mindig az ügy „közelében" voltam. Haladunk, újabb és újabb részleteket tudtunk meg. Találtunk olyan személyeket, akik hajlandóak lennének információkat adni. Ehhez viszont az igazságügyben érdekelt szervezetek (bíróság, ügyészség, rendőrség) összefogására is szükség van. Nem sokat árulhatok el, de például az szinte biztos, hogy külföldi állampolgárok is részt vettek az emberrablás kitervelésében és közvetve a végrehajtásában. Ez nemzetközi, szervezett bűnözés volt, amiben az ismert személyek részt vettek. Ennél többet erről egyelőre nem akarok mondani.

– Tehát azért végeztek a férjével, mert attól tartottak a bűntársai, hogy áruló lesz?
– Igen.

– Tudja, hogy ki tette?

– Azt a férfit a Csongrád Megyei Bíróság életfogytiglanig tartó szabadságvesztésre ítélte. Engem tanúként hallgattak meg. Volt, amikor mentő vitt el a tárgyalóteremből, a pert emiatt elhalasztották. Ha már rászántam magam, hogy beszélek, elmondom azt is, hogy a tanúvallomásom előtt többször életveszélyesen megfenyegettek, a házunk alagsorában pedig összevissza vertek. Közben azt üvöltözték, ha vallomást merek tenni, kinyírnak. Leütöttek, elvesztettem az eszméletemet. Nagyon féltem, hiszen a férjemet már megölték, én lehettem volna a következő. Fenyegető leveleket is kaptam, újságokból kivágott betűkből álltak az üzenetek. De azt mondtam magamnak, ezt már végigcsinálom, vallomást teszek. Bár a perben a volt férjemet is részben bűnösnek mondták ki, az ítélet után kicsit megnyugodtam.

– Nem jogerős ítélet született, az első fokon elítélt férfi büntetését másodfokon jelentősen enyhítették, már kiszabadult.

– Amikor ezt meghallottam, összecsuklottam, belebetegedtem. Kórházba kerültem, orvosi segítségre szorultam.

– Kap még fenyegetéseket?

– Nem. Az ítélethirdetéssel megszűntek.

– A beszélgetésünket végigsírta, végigzokogta. Láthatóan még mindig megrázza, nyomasztja a Farkas Helga-ügy és a férjével történtek. Árulja el: mit szeretne?

– Csak annyit, hogy Benire ne úgy gondoljanak, mint Farkas Helga elrablójára és gyilkosára.

*

A Farkas Helga-ügy

Farkas Helgát 1991. június 27-én este Orosháza és Szeged között rabolták el. A rendőrség szerint a bűncselekményt Cs. József (Jokó) és Juhász Benedek követte el. Az emberrablók 500 ezer márka, akkori árfolyamon számolva 25 millió forint váltságdíjat követeltek a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumba járó 18 éves diák szabadon bocsátásáért. A lány és a pénz „kicserélése" azonban meghiúsult, június 30-a után az emberrablók már nem is jelentkeztek. A rendőrség közvetett bizonyítékok alapján úgy vélte, hogy Farkas Helgát Cs. József és Juhász Benedek rabolta el, ők tartották fogva a lányt egy orosházi garázsban, ők követeltek 500 ezer márkát a családtól. Az ügyészség vádat emelt, az ügyben kétszer a Csongrád Megyei Bíróság, majd többszöri fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróság hozott ítéletet. Juhász Benedeket 1995-ben meggyilkolták, holttestét egy Orosháza melletti csatornában találták meg.
Az ügyészség Juhász meggyilkolásával Cs. Józsefet vádolta. A vádirat szerint a férfi azért végzett bűntársával, hogy ne köthessen vádalkut, ne vallhasson rá a Farkas Helga-ügyben. A vád egyik koronatanúja Juhász felesége volt, akinek a férje többször mesélt Farkas Helga elrablásáról. A bíróság Juhász meggyilkolásában nem találta bűnösnek Jokót, akit 2000 novemberében társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértése és zsarolás bűntettében mondtak ki bűnösnek. 1991-ben a Btk.-ban még nem szerepelt az emberrablás. Cs. József jó magaviselete miatt hat év után kiszabadult...

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!