Szeged és környéke

2015.09.09. 21:26

17 perc alatt találták meg a szökött rabot a Csillag fegyőrei

A büntetés-végrehajtás hivatás mestere országos szakmai vetélkedőn lett első helyezett a 28 hazai büntetés-végrehajtási intézet közül a Szegedi Fegyház és Börtön csapata.

Kiss Gábor Gergő

Három éve történt az utolsó szökés


Élesben nem sűrűn fordul elő szökés a Szegedi Fegyház és Börtönből. Legutóbb 2012 november végén próbált megszökni a szegedi Csillag börtönhöz tartozó üzemcsarnokból egy férfi. Csak néhány percig érezhette magát szabadnak, hamar elkapták az EDF-DÉMÁSZ irodaházában. Ide futott be, egy asztal alól szedték elő. Azt megelőzően a börtön területéről legutóbb 27 éve próbálkoztak szökéssel: Kecskeméti Sándor Kiskunfélegyházáig jutott. A mostani versenyen a „fogolyszökésen" kívül szituációs lőgyakorlat és egy húszoldalas teszt kitöltése volt a feladat. A szegediek nemcsak ezt a versenyt, hanem a szeptember 2-án tartott országos lőbajnokságot is megnyerték.

 

Szökött elítéltet fogtak el a Szegedi Fegyház és Börtön fegyőrei múlt csütörtökön Igalon.


– Este 8 órakor érkezett a riasztás, hogy a rendőrség körbezárt a környéken egy nagyjából két kilométeres területet, ahol feltételezésük szerint a szökött elítélt is megbújik. A helyszínre futva érkeztünk, majd nagyjából 17 perc után meg is találtuk a szökött férfit, aki egy bozótosban bújt el. Kényszerítő eszközt használtunk ellene, szabályszerű alakzatban kellett kísérnünk, valamint a vele kapcsolatban feltett három kérdésre is hibátlanul válaszoltunk – mesélt az elfogás pillanatairól Zombori Zoltán, a szegedi Csillag börtön századosa.


Miért kellett neki és társainak az elfogás után arra felelni, hogy az elítélt milyen bűncselekményt követett el, hány évre ítélték és mennyi ideje van még a szabadulásáig? Azért, mert a Somogy megyei településen tartották a büntetés-végrehajtás hivatás mestere versenyt: a kétnapos megmérettetésen a 28 hazai büntetés-végrehajtási intézet között tartott regionális döntőkön első helyezést elérő csapatok vettek részt. A hatos döntőben a szegediek az első helyezést szerezték meg.

 

A Csillag csapata - köztük a 8 hónapos terhes Szentesi-Nagy Mariann - 27 fegyintézet különítményét győzte le.  Fotó: BVOP/Apró Andrea

A Csillag csapata – köztük a 8 hónapos terhes Szentesi-Nagy Mariann – 27 fegyintézet különítményét győzte le. Fotó: BVOP/Apró Andrea


– Csapattagként nagyon szeretem volna részt venni a keresésében, de nem engedték – mondta Szentesi-Nagy Mariann, a szegedi csapat egyetlen női tagja. A nevelő második gyermekével a nyolcadik hónapban van. Hivatástudata azonban a versenyben erősebb volt, semmint az egészségi állapotával törődjön. A versenyen a „fogolyszökésen" kívül szituációs lőgyakorlat és egy húszoldalas teszt kitöltése volt a feladat. A nyertes szegedi csapat tagjai: Szentesi-Nagy Mariann címzetes százados, Zombori Zoltán százados, Légrády Zoltán címzetes százados, Tóth László címzetes főtörzszászlós, Szántó Sándor törzszászlós, Bite Sándor törzszászlós. A szegediek nemcsak ezt a versenyt, hanem a szeptember 2-án tartott országos kőbajnokságot is megnyerték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!