Szeged és környéke

2011.09.18. 20:32

20 éves üzlet, de 101 éves a múltja

Szeged - 1910. május 22., a Délmagyarország első megjelenése óta hirdet lapunkban egy szegedi vállalkozás, amely apáról fiúra szállt. Az unoka, Bittó János jelenlegi újszegedi üzlete holnap ünnepli 20. születésnapját.

Munkatársunktól

A Vedres utca 2. szám alatti Pántlika rövidáruüzlet tulajdonosa, Bittó János családi ereklyéi között megtalálható a Délmagyarország első számában, 1910. május 22-én megjelent hirdetés is.

– A Templom tér 3.-ban található üzletet és a házat a Dóm téri építkezések miatt 1927-ben lebontották, nagyapám akkor Újszegedre költözött, 1932-ben halt meg – mesélte el a családregényt [namelink name="Bittó János"]. – Édesapám folytatta a szakmát, és az Oroszlán utca–Deák Ferenc utca sarkán, a mai állateledel-kereskedés helyén nyitott szintén angol úri szabóságot. Természetesen ő is hirdetett a Délmagyarországban. Szlogenje a 40-es években a következő volt: „Csinos és jó a ruhája, ha BITTÓ JÁNOS csinálja". Így, csupa nagybetűvel írta a nevét a reklámban. Sokáig sokan úgy köszöntek az önálló hangversenyeket is adó nótaénekes szabónak és nekem az utcán, hogy „csinos és jó a ruhája".

Bittó János a 3. generáció képviselőjeként szintén „textiles" lett. Igaz, nem szabó, hanem kereskedő. Nyugdíjazása előtt a Komplett Kereskedelmi Vállalat kereskedelmi igazgatója volt. 1990-ben, a Vedres utca 2.-ben megnyitotta rövidáru-, fonal-, szabókellék- és gobelin-mintakereskedését – és természetesen hirdetést adott fel a Délmagyarországban. Új szlogennel: Amit kihímezhet, és amivel kihímezheti, minden egy helyen megkapható. A bolt azóta bebizonyította, hogy életképes: holnap ünnepli 20. születésnapját. A tulajdonos szerint az is jelent valamit, hogy Újszegeden se előtte, se utána nem nyílt ilyen profilú üzlet.

A tulajdonos 2000 őszén országos gobelinkiállítást is rendezett az MTESZ-székházban. Az új termék olyan keresett cikk lett, hogy az ország minden tájáról, még külföldről is érdeklődnek iránta. Ezért az interneten webáruházat nyitott a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!