Szeged és környéke

2019.05.24. 14:13

20 ismeretlen holttest Szegeden: egy nőről 1998 óta nem tudni, ki lehetett

Húsz olyan holttest szerepel a rendőrség körözési listáján, amelyet Szegeden találtak meg, de nem tudták azonosítani. Egy női testről 1998 óta nem tudni, hogy ki lehetett.

Suki Zoltán

Kevesen tudják, de nem csak bűnözők, vagy éppen lopott kocsik miatt ad ki körözést a rendőrség. Az ismeretlen holttestek azonosításához is kérik a lakosság segítségét a honlapjukon keresztül. Ezen jelenleg valamivel több mint 900 ismeretlen holttest, illetve testrész szerepel. Közülük húszat Szegeden találtak meg. A legkorábban, 1998. december 14-én egy nő személyleírása és ruházatának ismertetése került ki a honlapra. Róla annyit lehet tudni, hogy a végtagjai hiányosak, porcelán fogpótlása volt, és egy világosbarna otthonkát viselt, amikor meghalt. 


A legutóbb, idén február 1-jén pedig annak a férfinak a személyleírását közölték, akit aznap gázolt halálra a vonat az egyik szegedi vasúti átjáróban. Iratokat nála sem találtak, ráadásul a vonatbaleset miatt igazán pontos adatokat sem tudtak közölni róla. Annyit tudni, hogy 30 és 60 év közötti lehet, elhízott, ősz hajú és kék szemű. 

A vasúti átjáróban halálra gázolt személy kilétét sem sikerült megállapítani.  Illusztráció: Karnok Csaba

A vasúti átjáróban halálra gázolt személy kilétét sem sikerült megállapítani. Illusztráció: Karnok Csaba

Az ismeretlen holttestekkel kapcsolatban szigorú protokoll van a rendőrségnél. A megtalált, azonosítatlan testek nyilvántartásba kerülnek, de előtte ujjlenyomatot vesznek, vizsgálják a tetem fogazatát, és egyedi azonosítókat keresnek rajtuk. Ez lehet tetoválás, beépített protézis és műtéti heg is. Utóbbiakat egybevetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásával, és ha ez nem vezet eredményre, először a körözéseket nézik át. Amennyiben valószínűsíthető, hogy a megkerült testnek köze lehet egy eltűnt emberhez, akkor szembesíteni hívják azt, aki az eltűnést bejelentette. A halottvizsgálatkor természetesen DNS-mintát is vesznek. 


Menczőné Fekete Margit, a körözési nyilvántartónál dolgozó kormánytisztviselő korábban a Zsaru magazinnak elmondta, hogy nyáron a folyók, tavak, télen a fagyok szednek áldozatokat. Gyakoriak az erdőn, mezőn talált holttestek, de nem ritka a lakott területek kevésbé frekventált részein előkerült tetem sem. Az ismeretlen holttestek között egyébként felülreprezentált a hajléktalanok csoportja. A perifériára szorult társadalmi csoportokban az is jellemző, hogy az eltűnt embert a családja és a környezetében élők sem keresik, nem tesznek bejelentést, sokszor azt gondolják, a régen látott ember börtönbüntetését tölti.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!