Szeged és környéke

2009.04.13. 20:05

20-szor drágábban vesszük a kenyeret

Szeged - A földgáz köbmétere 32-szer, a villamosjegy 50-szer kerül többe, mint 1989-ben, a kenyérért 20-szor, a tojásért 10-szer annyit fizetünk. A nettó átlagkereset 20 évvel ezelőtt 8165 forint volt, ma 122 ezer.

Fekete Klára

A legdrasztikusabban a villamosjegy ára emelkedett 20 év alatt: ma 50-szer fizetünk többet, mint 1989-ben. Átlagosan azonban „csak" 10-szer annyiba kerülnek 2009-ben a termékek, ha az élelmiszerek nagy részét, vagy a tisztítószereket, a személygépkocsikat vesszük alapul. Ugyanakkor a műszaki cikkek ára az akkoriakhoz képest zuhanórepülésbe ment át, hiszen azt kell néznünk, mennyi ideig kellett, kell dolgozni egy tévéért, mosógépért.

Nem nehéz tehát kiszámolni, régen még akkor sem vásárolhattunk modern, ráadásul színes televíziót, ha a havi 8165 forintos fizetésünket 4 hónapon keresztül az utolsó fillérig félretettük. Ma a legolcsóbb, de hibátlan színes tévét a havi nettó átlagkereset alig több mint egyharmadáért megvehetjük.

Akár havonta megajándékozhatnánk magunkat egy olcsóbb televízióval, ha nem kellene rezsire költenünk. Ma már nem az alaptévé, hanem a háztartás fenntartása a drága. 1989-ben ugyanis még a 4 forintot sem érte el a földgáz köbméterének ára – ma a 32-szeresét fizetjük ki az akkori költségnek.

Táblázatunkban nem jelöltük, ezért írjuk le külön: 20 éve még 20 szál cigi volt egy dobozban, ma 19-et raknak bele. Ezt valaha egy hirtelen áremelkedés barátságos megoldásaként vezették be. Szerencsénk van egyébként, hogy létezik még ez a márka, így a KSH segítségével össze tudjuk hasonlítani a 20 évvel ezelőtti és a mostani árakat.

2009-ben már történelemnek számít, hogy 1989-ben nem mértek 95-ös oktánszámú benzint a kutaknál, helyette 92-est tankolt az átlagcsalád az átlagautójába. Az akkori 92-es benzin literjéért pedig csak 25,40 forintot kellett fizetni.

Átlagár

A KSH-nál minden évben kiszámolják egy-egy termék számtani átlagárát, ezért tudjuk, hogy egyes cikkek mennyibe kerültek 1989-ben.(Táblázatunk mai árai saját gyűjtésből származnak.) Az országos összeíró hálózat azt is jelzi, ha már kivonnak egy „standard" cikket a forgalomból, ilyenkor másikat, korszerűbbet keresnek a helyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!