Szeged és környéke

2007.01.18. 15:19

68 milliárdos beruházás az új klinikai tömb

Szegeden kezdte a pólusvárosok fejlesztési elképzeléseinek megismerésére indított körútját tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az elkövetkező évek legnagyobb, 68 milliárdos beruházásáról, az új ezerágyas integrált klinikai tömb terveiről Mikó Tivadar tartott prezentációt.

Fekete Klára

Elöl Botka László, Gyurcsány Ferenc, Szabó Gábor és Mikó Tivadar. Fotó: Karnok CsabaSzegeden kezdte a pólusvárosok fejlesztési elképzeléseinek megismerésére indított körútját tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az elkövetkező évek legnagyobb, 68 milliárdos beruházásáról, az új ezerágyas integrált klinikai tömb terveiről Mikó Tivadar tartott prezentációt. Az uniós források megszerzése után után jövőre már építkezni szeretnének.

Az elkövetkező évek legnagyobb, 68 milliárd forint értékű tervezett beruházásával, az új klinikai tömbbel ismerkedett meg tegnap Szegeden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az óriási projekt az egészségipar bázisává teszi majd a várost, mint eurorégiós központot. (Csak összehasonlításképpen: a TIK 8 milliárdért épült fel.) A Pathológiai Intézet épületében Mikó Tivadar, a Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrum elnöke, a Klinikai Központ vezetője tartott prezentációt a beruházás terveiről.

A professzor azt érzékeltette, 4600 fővel Szegeden ma is a legnagyobb munkáltató az egészségipar, gazdasági szempontból azonban igen szerények az eredményei. Hiába költöttek 1985 és 2006 között Szegeden az egészségügyre 42 milliárd forintot, az csak a jelenlegi rendszert konzerválta. Az új klinikai tömbre és a hatékony, integrált egészségügyi rendszerre épülő egészségipar viszont már tíz év alatt mintegy 30 milliárd forintot mozgathat meg a régióban és újabb munkahelyeket teremthet.

A tömbnek része egy egészségügyi és egy oktatási központ beteghotellel

A szegedi fejlesztési programok első állomása lehet az új ezerágyas klinikai tömb - Látványtervegyütt, valamint egy egészségipari tudományos park és inkubátor. Az ezerágyas kórházi tömb a mostani „új" klinikához csatlakozna. Az oktatási központ a Tisza-parton lenne. A klinikai tömbben a közfinanszírozott és térítéses egészségügyi szolgáltatást éppúgy igénybe lehet venni, mint a térítésest, valamint alkalmas lesz arra, hogy kutatás-fejlesztésre alapuló egészségipari fejlesztő cégeket is befogadjon. A beruházás konzervatív számítások alapján tíz esztendő alatt térül meg – közölte a professzor. Amint áprilisban megnyílnak az uniós források, be lehet adni a pályázatokat, hogy az év végéig elkészüljenek a tervek, és jövőre elkezdődhessen az építkezés.

Gyurcsány Ferenc az elhangzottakhoz a következőket fűzte hozzá: jelenleg létezik egy hagyományos felsőoktatás és egy hagyományos egészségügyi szolgáltatás. Mindkettő nagy kihívás előtt áll. „Míg az egészség egy nem üzleties, rendkívül érzékeny társadalmi, politikai kérdés, addig az egészségipari kutatás-fejlesztés, a gyógyszergyártás tiszta üzlet" – tette hozzá. A miniszterelnök szerint az igazi politikai konfliktus az alapvetően nem piaci viszonyokkal jellemezhető egészség összeillesztése az üzleti világgal. Egyedül a biztosítás oldhatja fel a hagyományos egészségügyi ellátórendszer és a rendkívül gyorsan fejlődő egészségipar között kialakuló ellentéteket – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint ugyanezt láthatjuk a felsőoktatás területén is. Ma Magyarországon az adott korosztály 40 százaléka a felsőoktatásban tanul. Csupán hazai forrásokból azonban nem lehet fenntartani a magas minőséget, ezért a felsőoktatást és az egészségügyet egyaránt „ki kell nyitni".


A miniszterelnök csütörtök délutánja

Gyurcsány Ferenc kormányfő Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztossal és Magyar Bálint államtitkárral együtt tegnap kora délután érkezett meg a szegedi városháza elé, ahol Botka László polgármester fogadta a vendégeket. A Széchenyi téren mintegy ötven demonstráló skandált Gyurcsány- és kormányellenes jelszavakat. A városházán a miniszterelnök a sajtó nyilvánosságának kizárásával folytatott megbeszéléseket Szeged fejlesztési terveiről a városvezetéssel, valamint az SZTE rektorával, Szabó Gáborral. Szeged két éve készíti elő a kormányfővel ismertetett programokat, ezek alapozzák meg a város hosszú távú fejlődését, a tudásipart és a munkahelyek létrejöttét – mondta a polgármester. A Pathológiai Intézetben meghallgatott prezentációt követően a Gyurcsány látogatást tett a Szilánk cégcsoportnál, a szigetelőüveg-gyártó üzemet Varga Gusztáv cégvezető mutatta be. Az üvegipari óriás szeretne kapcsolódni a pólusváros fejlesztési pontjaihoz, részt vesz majd a beruházásokban, a mérnökképzésben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!