Szeged és környéke

2007.01.26. 15:19

A fagy elpusztítja a növények kártevőit

Jókor jött a fagy a növényeknek. Hóra viszont nagy szükség lenne – mondja az utóbbi napok időjárásával kapcsolatban a szakember.

Annál jobb, hogy végre megérkezett a fagy, nem is történhetett volna a növényvilág szempontjából – tudtuk meg Mihalik Erzsébettől, a Szegedi Tudományegyetem növénytani tanszékének vezetőjétől. A fagy elpusztítja a rengeteg rovart, amelyek e nélkül akadálytalanul áttelelhettek volna, később óriási károkat okozva. Ugyanennek a fagynak más haszna is van: megállította a rügyek fejlődését, amely – ha tovább folytatódott volna –, akkor tényleg komoly károk következtek volna be, esetleges késői, télvégi lehűlés esetén. Ami károsodhatott, a kertek hagymás dísznövényei, és homoktalajú területeken a gyümölcsösök, de nem ez a jellemző. Jó lenne, ha még néhány hétig maradna ugyanez az időjárás. Azaz mégsem pontosan ugyanez, mert csapadék nagyon kellene – lehetőleg hó formájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!