Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

A hatvanhat és az ulti a legnépszerűbb játék

Kádár Jánosról közismert, hogy szeretett sakkozni, de azt már kevesen tudják róla, hogy a magyar kártyának, az ultinak is nagy rajongója volt. A népszerű táncdalénekes, Korda György a pókermániájáról híresült el, pedig a kedvenc kártyajátéka a magyar kártyával játszható ulti.

Horváth Levente

Zsigri Gyula: Az ultit mindenütt más szabályok szerint játsszák. Fotó: Segesvári CsabaZsigri Gyula, aki az SZTE Magyar Nyelvészeti Tanszékén tanít, igazi magyar kártya szakértő: több könyve is megjelent már a témában, és öt éven keresztül A kártya világa címmel általánosan művelő kurzust is tartott az egyetemen. – A magyar kártya a XIX. század második felében az egész Monarchia területén elterjedt. Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában ma is ismert – beszélt a harminckét lapos játék népszerűségéről az egyetemi adjunktus. A 21 válogatott kártyajáték szerzőjétől azt is megtudtuk, hogy a játékot csak a magyarországi használói nevezik magyar kártyának. Ausztriában például „kétfejű németnek" hívják, a lapok tükörképes elrendezése miatt.

– A közhiedelemben az él, hogy a magyar kártya svájci gyökerekkel bír, pedig az egyik legnépszerűbb honi kártyajátékot valójában Dél-Németországból örököltük. Az első magyar kártyát az 1830-as években cseh és német származású pesti kártyafestők készítették – mondta el Zsigri Gyula. A lapokon a Tell Vilmos-dráma figurái és jelenetei bukkantak fel, mivel magyar történelmi példázatot akkoriban nem engedett volna a cenzúra.

Hungarikum az ulti

A magyar kártya két legjellegzetesebb játéka a 66 és az ulti. A hazai és a nemzetközi szakirodalom az ultit a magyarok nemzeti játékának tekinti. Az ulti a latin ultimus, utolsó kifejezésből nyerte a nevét. Ennek rövidítése lett a ma használatos ulti alak.

A magyar kártyával játszható húzó-lerakó játékok közül a makaó és a színre színt a legismertebb. A továbbadó típusok közül a csapd le csacsit! játsszák a legtöbben, míg a legismertebbek, a hatvanhat és az ulti az ütésjátékok kategóriájába tartozik. Ezek a játékok olyanok, mint a népdalok, amelyeket ahány hely, annyiféleképpen énekelnek. Az ultit például Szegeden, Budapesten és Debrecenben is más szabályokkal játsszák.

Kiss Ernő 35 éve ultizik, hetente egyszer vagy kétszer ül össze egy baráti társasággal. – Az ultit rendszeresen játszani kell, másképp kijövünk a gyakorlatból. Ugyanazokkal a szabályokkal játszunk évek óta, de apró nézeteltérés még így is akad néha – mondta el a nyugdíjas férfi.

Zsigri Gyulának a tök nyolcas a kedvenc magyar kártya lapja. Ezen Tell Vilmos a feleségétől búcsúzik. Ez a lap a köznyelvben becenevet is kapott: „állva szeretkezőnek" hívják a kártyások. A piros alsót Szeged környékén „copinak" nevezik, mert a lapon látható kuomi pásztor mintha az ujját szopná. A makk felsőt egy szójáték után „Bottyánnak" szokták becézni: Tell Vilmos számszeríját botnak szokták nézni, így a figura a „botján" támaszkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!