Szeged és környéke

2007.01.09. 15:19

A jó taktika fél siker lehet

Nem elég egyetlen helyre jelentkezni. E „főszabály" betartása mellett egyéni taktika kialakítására ösztönzi a felsőoktatási intézménybe készülőket a korábban megszokotthoz képest némileg módosított pontszámítási és jelentkezési rendszer. Újdonság: a hátrányos helyzetért többletpont jár.

Újszászi Ilona

Idén maradt felvételi összpontszámként a maximum 144, mely (a jelentkező számára kedvezőbb módon) vagy az iskolai tanulmányi és érettségi eredmények alapján, vagy a szerzett pontok duplázásával megszerezhető 120, illetve a legfeljebb 24 többletből adódik. Újdonság viszont a jelentkező hátrányos, illetve fogyatékos helyzete, továbbá saját gyermeke nevelése miatti úgynevezett előnyben részesítés, aminek nagysága többletpontként vetekszik például a nyelvvizsgával megszerezhető jutalommal.

– Technikai újdonság, hogy alapképzésre jelentkezőnek egyetlen felvételi lapot kell kitöltenie (a korábbi A és B oldal helyett), s legkésőbb február 15-éig eljuttatni a központi feldolgozásra kész budapesti címre – hangsúlyozza Kothencz Mihály, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar tanulmányi osztályának vezetője.

Saját jelentkezési taktika kialakítását kínálja az az új helyzet, hogy egyetlen, kilencezer forintba kerülő felvételi lapon 6 (3 támogatott és 3 önköltséges) képzést, helyet is megjelölhet a fiatal, de a sor újabb 2-2 ezer forintért folytatható. A jelentkező által megadott rangsort „szentírásnak" tekintik, azt egyszer (július 11-ig) lehet megváltoztatni. Ennek kialakítása előtt a fiatalnak döntenie kell: mely szempontot mennyire tartja fontosnak.

Változás: 2008-tól

A 2008-ban felvételizőknek új számítás rendszer alapján állapítják meg felvételi pontjaikat. Akkor kétfajta (a jelentkező számára kedvezőbb) számítási módszer lehetséges: vagy a tanulmányi + érettségi pontok összegének számítása, vagy az érettségi pontok kétszerezése. Mindkét esetben ehhez adják hozzá a többletpontokat (legfeljebb 80 többletpont). A maximálisan elérhető összpontszám 480 pont lesz.

– Első helyre olyan erős képzőhelyet tanácsos megjelölni, mint a Szegedi Tudományegyetem – mondja a szakember. A tág érdeklődési körű jelentkező számára az az előnyös, ha hasonló szakokat jelöl meg egy adott intézményen belül. Egy adott szakhoz ragaszkodó viszont akkor dönt okosan, ha több képzőhelyet rangsorol.

Csökkentik az államilag támogatott hallgatók számát. Sőt: például a gazdasági, vagy más szempontból indokolatlanul népszerű szakokra (például kommunikáció) felvehetők számát jelentősen korlátozzák, miközben (például mérnök) szakra jelentkezőkét növelik. Az országosan megadott keretszámon, ponthatáron túl a jelentkezők választása jelentősen formálja a kétfajta (államilag támogatott és önköltséges) finanszírozási forma szerinti és intézményenként is különböző ponthatárokat. A www.felvi.hu friss információi szerint nem lesznek „szakos ponthatárok", továbbra is képzési helyenként változik, hogy hol mennyi pontot kell gyűjteni a felvételihez. Ellenben kötött az intézmények jelentkezőkkel feltölthető kapacitása. Most sem elegendő egyetlen helyre jelentkezni, mert több szempont együttes érvényesülése alapján alakul ki, hogy a jelentkezők közül kiből lesz szeptemberre gólya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!