Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

A kocka el van vetve

Az európai uniós tagságunk révén 2007 és 2013 között az önerővel együtt több mint 8000 milliárdos fejlesztési lehetőség nyílik meg Magyarország számára. A II. Nemzeti fejlesztési terv (NFT) ennek a forrásnak mintegy 20 százalékát (1550 milliárdot) a régiókra bízza. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az általa szervezett Gondolkodjunk együtt! konferencia tudásanyagát felhasználva, maga is megfogalmazta fejlesztési javaslatait az NFT számára. A Szeged biopolisz fejlesztési pólusprogram több kulcselemének gazdája a kamara.

A dél-alföldi fejlesztési programokra 207 milliárd forint keretösszeg erejéig lehet pályázni (ezen felül az ágazati operatív programokból is több száz milliárdos forráshoz juthat a régió). A Dél-alföldi Regionális Operatív Program (ROP) elfogadása után már az akciótervek társadalmi vitája zajlik, amikor is végleg eldől, mely fejlesztési területekre írnak ki pályázatokat. A tét igen nagy, hiszen ezeken a javaslatokon is múlik, hogy a vállalkozói kör milyen arányban lesz képes a területfejlesztést szolgáló pályázati forrásokat gazdaságélénkítésre, a versenyképesség javítására megszerezni. A tervezés folyamata nem zárult le, a ROP-ok „kibontása" 2-3 éves akciótervekben ölt testet – ezekben lesznek konkrétan megfogalmazva a pályázati célok.

Feladatok a biopoliszban

A Szeged biopolisz pólusprogramban az emberi erőforrás és a Link to e-business modul gazdája a kamara. Az előbbi keretében létre kívánják hozni az eredményesen működtethető Kamarai felsőfokú Üzleti Szakképző Intézetet, melynek végzett hallgatói képesek a vállalkozások és a magyar gazdaság előtt álló kihívások tudatos, etikus és gazdaságilag sikeres kezelésére. A modul felelőse: Szügyi György. A Link to e-business program pedig az információs társadalmat kiterjesztő gazdasági jellegű szolgáltatásfejlesztés, mely kapcsolódva az önkormányzati portálfejlesztésekhez, a kereskedelmet és ez ehhez kapcsolódó ügyintézést is áthelyezné az internetre. A modul felelőse: Fehér Éva.

A II. Nemzeti fejlesztési terv tartalmazza az ágazati operatív programokat és a 7 régió önálló regionális operatív programját. A tervek elsősorban a foglalkoztatottság növelését, az elmaradott térségek felzárkóztatását, és a versenyképesség növelését szolgálják.

Minden régió, így a dél-alföldi is önálló fontossági sorrendet határozott meg. Ennek kapcsán megindult a regionális akcióterv elkészítése, melynek véleményezését széles körben kívánja a regionális fejlesztési ügynökség (DARFT) társadalmi vitára bocsátani. Ebbe kapcsolódott be a kamara is, kérve a térség meghatározó vállalkozásait, véleményezzék, szóljanak bele a gazdasági fejlesztésekhez kapcsolódó akcióterületek meghatározásába. Addig is érdemes tanulmányozni magát a regionális operatív programot is (www.del-alfold.hu), hiszen ehhez kapcsolódnak az aktuális akciótervek is, útmutatóul szolgálva a konkrét pályázati kiírásokhoz. A programokra egyébként is érdemes figyelni, hiszen majd' minden beruházásnak megvan a maga gazdaságfejlesztési jellege. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!