Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

A MÁV-rendelő egy órára leáll

Pénteken szolidaritást vállal a sztrájkoló vasutasokkal az újszegedi MÁV-rendelőintézet, de csak egy órára, 10 és 11 között áll le a munka – közölte lapunkkal Berecz Zsuzsanna orvos-igazgató. A sürgős eseteket azonban ebben az időszakban is ellátják. A dolgozók kitűzik a kék szalagot együttérzésük jeléül.

Fekete Klára

Egy órára a szegedi rendelő is leáll. Fotó: Schmidt AndreaAz újszegedi rendelőintézetben azért tervezik mindössze egy órásra a sztrájkot, mert őket nem érintheti a tervezett átszervezés, csak a fekvőbeteg-ellátást. „Teljes egészében együtt érzünk azokkal, akiknek a munkahelye szűnhet meg a döntés következtében, és azokkal is, akik a vasutasok pénzéből létrehozott ellátó rendszert féltik" – fogalmazott a vezető.

Szegeden kevesen tudják, hogy a MÁV-rendelőintézet az 1997-ben létrehozott – de csak 1999 óta működő – országos Vasútegészségügyi Kht.-hoz tartozik, annak egy hárommegyés, a vasutasokon kívül minden más, oda irányított beteget ellátó központja. Berecz Zsuzsanna azt mondta, elfogadják, hogy a szegediek még mindig MÁV-rendelőintézetként emlegetik őket. Sok olyan betegük van, akit gyerekkoruk óta ismernek. Korábban csak külön engedéllyel fogadhattak a vasutasokon kívül „civileket", most viszont a páciensek felének már nincs köze a MÁV-hoz. Újszegeden mintegy 150-en dolgoznak, közülük 70-80 az orvos. A rendelőintézethez egy-egy Bács-Kiskun, illetve Békés megyei rendelő is tartozik.


A kórházaikért kezdenek munkabeszüntetésbe

Kettős sztrájkot jelentettek be a vasutasok péntekre: a személyvonatok reggel 8 és 9 óra között leállnak, a vasútegészségügyben dolgozók pedig csak a sürgős eseteket látják el egész nap. A kormánnyal kezdődő holnapi tárgyalások azonban befolyásolhatják a terveket.

Holnap reggel egyórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a vasutasok, ugyanezen a napon pedig a vasútegészségügyben dolgozók is sztrájkolnak – jelentette be Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke tegnap. Pénteken reggel 8 és 9 óra között nem közlekednének a személy- és tehervona
tok, a vasútegészségügyben dolgozó egészségügyiek pedig reggel 8 és 18 óra között csak az elégséges szolgáltatásokat nyújtják országosan. A kettős sztrájkot követően jövő keddtől folyamatos munkabeszüntetést hirdetnek. Az elégedetlenségnek az az oka, hogy a kormány azon kórházak megszüntetését, átszervezését tervezi, amelyekben eddig a vasúti dolgozókat látták el az egységes és elkülönült vasút-egészségügyi rendszer keretében. Ezeket az intézményeket ráadásul a vasúti dolgozók hozzájárulásaiból építették. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!