Szeged és környéke

2007.01.30. 15:19

A szegedi belváros koszos, elhanyagolt kirakata

Díszburkolatos sétálóutcának tervezte Szeged fideszes vezetése, autómentes belvárosnak ígérte a szocialista-szabaddemokrata vezérkar, ma mégis Szeged centrumának szemetes, benzingőzös „kirakata" a Kölcsey utca.

Újszászi Ilona

A szemetes kis utcában ugyanolyan drága a bérleti díj, mint a sétálóutcán, de jóval kisebb a vásárlóerő. Fotó: Segesvári Csaba– Megígérték a díszburkolatot, s ezzel együtt az autók kitiltását, vagy a behajtás korlátozását. De telnek az évek, és egyre romlik az utca állapota, a benzingőztől alig lehet megmaradni, és az üzlet is rosszabbul megy, mint korábbiban, a sétáló utcán – összegzi tapasztalatát a Kölcseynek a körúttól a Kárászig tartó szakaszán hat éve ékszerboltot nyitott Ördögh Csaba. Szerinte sem véletlen, hogy szemben ugyanúgy kiadó üzletet hirdetnek, mint az utcácska még rosszabb helyzetű, a Kárásztól a Kelemen utcáig tartó részén. Ott a porosodó kirakatba is kitették: 120 ezer forint/hó. Az egyik, magát megnevezni nem engedő üzlet tulajdonosa azzal indokolta itteni boltjának bezárását, hogy nincs vásárlóerő Szegeden.

Pedig a kínálat óriási, hiszen például fürdőszoba szalon, sport és gyermekruha szaküzlet, ékszerészet, fodrász- és szépségszalon, élelmiszer-áruház, parfüméria, menyasszonyiruha-kölcsönző és régiségkereskedés, porcelánszaküzlet, de még egy bank és lapkiadónk ügyfélszolgálata is székhelyének választotta ezt az utcácskát, melyet a szegedi belváros egyik ütőerének gondolhatnánk.

– Állványerdők közt mozgunk öt éve, amióta ide költöztettem a ruhaszalonom – mondja Gujdár Judit. Felújítanak egy háztömböt, aztán folytatják egy másikkal. Egyszer az építkezés, aztán csőtörés miatt szaggatják föl a burkolatot. Most a haldokló Royal Szálló átalakítása folytatja a sort. Kevés sétáló és vásárló merészkedik e folyamatos „építési övezetbe". Közben rosszul szervezett marad a forgalom, autók forgolódnak e kétszeres zsákutcában, időnként egymásnak is koccannak.

Melléktermékek

A borbarátok igényes üzlete mellett három étkezőhely miatt is forgalmas hely a Kölcsey utca. Ám az ételbár és söröző „melléktermékeinek" nem örülnek az itt lakók. A nyáron felépített terasz-monstrum is bosszúságok forrása. Nem csak azért, mert eltakarja a Kárász utcán sétálóktól a Kölcsey utcai üzletek kirakatát, hanem azért is, mert tavasztól őszig a szokásosnál is nagyobb a zaj és zavar, több a mosdóig nem jutott vendég hagyta szagos és gusztustalan „jel".

A felújított Kárászt keresztezi, ezért feltűnő, mennyire töredezett burkolatú, szemetes és elhanyagolt a szegedi Kölcsey utca. A forgalmas Tisza Lajos körutat és a villamosjárta Kelemen utcát összekötő Kölcsey hasonló újjászületésre vár, mint azok az útvonalak, melyeket keresztez. Ígéretben nincs hiány.

A Kölcsey utca átalakításának kiviteli terveit még az előző városvezetés készítette el – írtuk korábban lapunkban is. Ám a szocialista–szabad demokrata irányítású közgyűlés a belváros rekonstrukcióját nem ott, hanem a Tisza Lajos körúton, majd a Szent István téren folytatta. A térrekonstrukciókra külső forrás nélkül nem vállalkozhat a város, hiszen a Kölcsey átépítése hozzávetőleg annyiba kerülne, mint például a Szent István tér rekonstrukciójához biztosított pályázati önrész – magyarázza Nagy Sándor alpolgármester. Ezért nem szerepel idén sem a fejlesztések között, a pályázati kiírások várhatóan más típusú projekteket preferálnak.

A szegedi belváros e „koszos kirakata" környékének lakóit és a boltok tulajdonosait már többször is beszélgetésre hívta Hekáné Szondi Ildikó. A városrész önkormányzati képviselője lobbizik, hogy megtalálják az itt élők és befektetők, de az arra sétáló és autózó vendégek érdekeinek is megfelelő megoldást – az élni és élni hagyni jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!