Szeged és környéke

2007.01.14. 15:19

Amerikában tanít a világjáró csellista, Onczay Csaba

Molnár László vezényletével Csajkovszkij-estet adnak ma 19.30-tól a nagyszínházban a szegedi szimfonikusok. A koncert szólistája a Szegedről indult Kossuth-díjas gordonkaművész, a 60. születésnapját ünneplő Onczay Csaba.

Hollósi Zsolt

Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész Szegedről indulva hódította meg a világot. Fotó: Segesvári CsabaSzegedről indulva lett világszerte megbecsült muzsikus Onczay Csaba, aki bár Budapesten született, féléves korától Szegeden élt, itt kezdett zenét tanulni, itt végezte el a zeneművészeti szakközépiskolát. Évekig a színházi gyermekkórus tagjaként énekelt, és amikor a Filharmónia koncertjén először játszott szólót, a család jó barátja, Vaszy Viktor dirigálta a szimfonikusokat. Zeneakadémistaként Budapestre került, azóta is ott él, de családi kötődése Szegedhez máig megmaradt.

Onczay Csabát a világ legkiválóbb csellistái között tartják számon azóta, hogy a hetvenes években megnyerte a Casals nemzetközi gordonkaversenyt és a Rio de Janeiró-i nemzetközi viadalt. Fiatalon kinevezték a Zeneakadémia professzorává, rendszeresen mesterkurzusokat vezet Európa-szerte, továbbá Amerikában és Japánban. – Starker János hívására jelenleg az egyik legrangosabb amerikai egyetem, az Indiana University professzoraként Bloomingtonban dolgozom. A 60. születésnapi koncertemre különleges műsort választottam, a népszerű Rokokó variációk mellett saját átiratomban ritkán hallható Csajkovszkij-darabokat is játszom Szegeden – nyilatkozta lapunknak a muzsikus, akiről a www.onczay.com honlapon találhatnak olvasóink további információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!