Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Apróvadak egyre apróbb vadászterületeken

Zajlik a vadászterületek újrafölosztása országszerte, így Csongrád megyében is. Egyre több vadásztársaság jön létre ugyanakkora területen.

Farkas Csaba

A vadgazdálkodásban tízévenként jelölik ki a vadászterületek határait. A jelenlegi fölosztás február végéig érvényes – mondja Széll István, a Csongrád Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Földművelési Igazgatóság vadászati és halászati felügyelőségének osztályvezetője.

Földtulajdonosok sok helyen kezdeményezik új vadgazdálkodási egységek, azaz vadászterületek kialakítását, melyekre aztán új társaságok szerveződnek. A gyűléseken a jelenlévők határozhatnak a területhatárokról, s arról: maguk gyakorolják-e a vadászati jogot, vagy bérbe adják más vadásztársaságoknak. A gyűlések határozatát a megyei FVM-hivatal vadászati és halászati felügyelőségéhez kellett eljuttatni, s ezt a január elején létrejött jogutód hivatal bírálja el.

– Most vagyunk a finisben. A legtöbb ügyet, ahol az új határokkal kapcsolatban az egyes társaságok között megegyezés született, már lezártuk. De mintegy tíz esetben nem egyeztek meg a felek, s akadhatnak, ahol a területhatárokat végül is a hatóság jelöli ki – halljuk az osztályvezetőtől.

Használ-e a nemzeti kincsnek számító vadállománynak a terület elaprózódása? A helyzet ellentmondásos. Mert a kisebb területeket a vadgazdálkodás szempontjából is jobban magukénak érezhetik a tulajdonosok. De a kisebb területek egymástól eltérő körülményeket biztosítanak a vadállománynak, így növekszik a tulajdonosok és a vadászok felelőssége is.


Negyvenötből hatvanöt

Csongrád megyében ez év február 28-áig negyvenöt vadgazdálkodási egység működik; az ezt megelőző tízéves időszakban huszonhét volt. Március 1-jétől mintegy hatvan-hatvanöt egység lesz. Elsősorban a nagyobb, 20 ezer hektár fölötti területek aprózódnak tovább. A legkisebb egység, amin még eredményes vadgazdálkodást lehet folytatni apróvadas területen, 2500-3000 hektár – s Csongrád megye vadászterületeinek zöme apróvadas. Ahol gímszarvas, vaddisznó is előfordul, ilyen kis területek esetében térségi együttműködésre és fokozott hatósági felügyeletre van szükség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!