Szeged és környéke

2007.01.16. 15:19

Árak és tippek drágulás idején

A változó árak dzsungelében a legjobban Székhelyi József, a legkevésbé Géczi József igazodik el – rögtönzött felmérésünk alapján. Ugyanakkor az áremelések miatti havi pluszkiadások mértékét az ellenzék becsléséhez képest két-háromszor többnek érzi a kormánypárti honatya.

Újszászi Ilona

A legkevésbé Géczi József országgyűlési képviselő, leginkább Székhelyi József színigazgató tudja: mi mennyibe kerül. Fotó: DM/DVA mindennapi élet sokkal többe kerül, mint tavaly, mert a megszorítások a családi költségvetést idén havi 4-7 ezer forint plusszal terhelik. Ez a Fidesz véleménye. Erre a számításra rákontráz az általunk megkérdezett szocialista politikus, Géczi József, aki szerint 10-20 ezerrel nő a családok havi kiadása. Igaz, rögtönzött felmérésünkből az is kiderült, a kormánypárti honatya tudja legkevésbé, mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek. „Nem én vagyok a család fő bevásárlója" – magyarázza információhiányát. Az áramdíj megbecsülésére pedig azt mondja, arra azért nem vállalkozik, mert a fizikával mindig hadilábon állt, s épp elég azt tudnia, hogy havonta 8-10 ezer forintot fizetnek a villamos energiáért.
A Fidesz-vezető Nógrádi Zoltán családjában is a feleség intézi a vásárlást. Költségvetési egyenlegük eltér az átlagtól, mert keveset költenek zöldségre és húsra, az ugyanis szüleik otthoni gazdaságából érkezik. Úgy saccolja: az áremelések miatt télen havi 25-30 ezerrel nő a fizetni való, amit úgy ellensúlyoznak, hogy visszafogják a „jóléti kiadásaikat", vagyis kevesebbet költenek könyvre, kirándulásra, autóra. Spórolni az energiával lehet – véli Nógrádi Zoltán, aki gázkazánjának vegyes tüzelésűre cserélését tervezi.

A nagyításhoz kattintson a képre!„Azzal nem lehet helyreállítani a családi költségvetési egyensúlyt, hogy az alapvető élelmiszerek közül azt vesszük meg, ami 10-20 forinttal olcsóbb" – mondja Mészáros Kornélia. A Szeviép kosárlabdás gárdájának csapatkapitánya úgy véli, a téli hónapokban 8-10 ezer forint pluszt jelent a fűtés. Ezzel egyszemélyes háztartása megbirkózik, de ha spórolnia kellene, azt a ruházkodásnál kezdené. Szerinte a gyerekes családok terhei nőttek jelentősen.

A drágább olcsóbb – véli Székhelyi József szegedi színidirektor, mikor a drágább rozskenyeret az olcsóbb, de másnapra ehetetlen fehérkenyér elé helyezi. A zacskós tejek közül is azt vásárolja, aminek nemcsak az árával, hanem az ízével is elégedett. Kertes ház lakójaként a legnagyobb kiadási tétel a fűtés. Arra számít, hogy az áremelések miatt jelentősen, akár húszezer forinttal is több lesz a rezsije. Takarékoskodni a konvektor kapcsoló szabályozásával próbálkozik, s ruhára is kevesebbet költ.

A gazdaság törvényszerűségeit vállalkozása miatt is figyelni kénytelen Háló Pál, a Micromeat Kft. ügyvezetője nemcsak a pillanatnyi árra, hanem a tendenciára figyel. Otthon ő kezeli a csekkeket, ezért is tudja, hogy például a szemétszállítás, vagy a kábeltévés szolgáltatás díja az utóbbi kettő, illetve négy évben megduplázódott. A mostani ármozgás nagyjából havi 30 ezer forinttal növeli háromgyermekes családja kiadásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!