Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Az egyetem 12. kara a fogorvosoké

Bár a honlap még nem mutatja, de ez év elején a Szegedi Tudományegyetem tizenkettedik egységeként megszületett a fogorvos-tudományi kar. A fogorvosképzésnek az általános orvostudományi karból történő kiválása növeli az egyetemi oktatás színvonalát, erősíti a tudományos munkát, javítja a betegellátást.

Újszászi Ilona

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tizenkettedik karaként önállóvá vált az eddig az általános orvostudományi kar (ÁOK) keretein belüli fogorvosképzés – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Rácz Béla, a szegedi egyetem stratégiai rektorhelyettese. A lépés hátterében a fogorvostudomány utóbbi három évtizedben bekövetkezett forradalmi fejlődése áll – magyarázta Benedek György, az ÁOK dékánja. A fogorvoslás már régen nemcsak húzás és tömés, hanem például fogszabályozás, fogbeültetés is.

– Önálló munkára, vagyis a beteg teljes körű ellátására kész a fogorvos a diploma kézhez vétele után – hangsúlyozta Nagy Katalin. – De a fogorvosképzés a betegellátás szervezésében és finanszírozásában is különbözik az általános orvosképzéstől – folytatta a karalakítás indoklását a megbízott dékán. A műszer-, eszköz-, anyagigényes gyakorlatvezető képzésre 2004 óta öt fogászati alapszakképesítés építhető.

Fogorvosi iskolák

A szakosított fogorvosképzés 1960-ban indult Szegeden. Budapest után a második hazai képzőhelyet két évtizeden át Tóth Károly professzor igazgatta. Az uniós DentEd-programba való önkéntes bekapcsolódás, illetve a Fazekas András professzor irányításával végezett munka eredményeként 2001-től Szeged fogorvos-tudományi szakképzéssel büszkélkedhetett. EU-taggá válásunk óta fogorvosként dolgozni csak egyetemi fogorvos doktori diplomával lehet.

Rangos képzőhelynek számít a szegedi „fogorvosgyár". A közelmúltban akadt olyan időszak, mikor a szegedi iskolából került ki hazánk mind a négy fogorvosképző helyének vezetője. Jelenleg 130 oktató és dolgozó járul hozzá az öt évfolyamon 184 (közte 43 külföldi) hallgató képzéséhez. A gyógyító munkát a járóbeteg-ellátás jellemzi. Az önállósodás anyagi többletteherrel nem járhat, de az ÁOK-ról a gazdasági leválás még időt igényel.

A képzés fejlesztését indokolja, hogy míg nálunk egy fogorvosra 2500-8000 lakos jut, addig az uniós átlag ezer-kétezer fő. A szegedi fogorvos-tudományi kar épülete azonban már most sem felel meg az igényeknek – rögzítette Mikó Tivadar. Az SZTE orvos- és gyógyszerész-tudományi centrumelnöke bejelentette: a biopoliszterv valóra válásával a fogorvos-tudományi kar is méltó elhelyezést kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!