Szeged és környéke

2007.01.10. 15:19

Az őstermelőknek is járulékot kell fizetniük

Az egészségbiztosítási szabályozás megváltozott. Január 1-jétől az őstermelőknek is járulékot kell fizetniük, de nem az egészségbiztosítónak, hanem az adóhatóságnak.

Január 1. óta az új szabályozás szerint biztosított a mezőgazdasági őstermelő, kivéve a közös őstermelői igazolvány alapján őstermelő kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját, az egyéb jogcímen biztosítottat, a saját jogú nyugdíjast, valamint az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Ezért az őstermelőnek járulékfizetési kötelezettsége keletkezik, amelyet az illetékes adóhatóság felé kell teljesíteni. A mezőgazdasági őstermelő biztosítási kötelezettsége az őstermelői igazolványban feltüntetett időponttól az igazolvány visszaadása napjáig, gazdálkodó család tagja esetében a családi gazdaság nyilvántartásba vétele napjától a nyilvántartásból való törlés napjáig áll fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!