Szeged és környéke

2007.01.03. 15:19

Biztonságos-e ma biztonsági őrnek lenni?

A személy- és vagyonőrök jelenléte hozzátartozik az emberek mindennapjaihoz. Találkozhatnak velük a hipermarketekben, a szórakozóhelyeken, a kaszinókban és a nagyobb cégeknél is. Kiből lehet biztonsági őr?

A kaszinók is elképzelhetetlenek biztonsági őrök nélkül. Fotó: Segesvári CsabaSzegedet a jobb közbiztonságú városok közé sorolják, viszonylag ritkák az összetűzések vagy a kisebb csetepaték, de azért sokan megrökönyödnek egy-egy rendőrségi hír hallatán, amelyek hasba szúrt biztonsági emberekről, felpofozott vagy megvert civilekről szólnak. A tavaly júniusban életbe lépett új jogszabály szerint törvény határozza meg a biztonsági őrök munkavállalását. A jogszabályok szerint csak szakképesítéssel bíró, vagyonőri igazolvánnyal és érvényes kamarai tagsággal rendelkező személyek végezhetnek vagyonőri tevékenységet.

Német Ferenc, a személy- és vagyonvédelmi kamara Csongrád megyei elnöke is megerősítette mindezt: – A vagyonőröknek emellett érvényes foglalkozási jogviszonyban kell állniuk. Január elsejétől bizonyos megkötésekkel a rendvédelmi szervek tagjai, így rendőrök és hivatásos katonák is végezhetnek személy- és vagyonvédelmi tevékenységet – mondta el az elnök, aki egyben az egyik szegedi székhelyű vagyonvédelmi cég tulajdonosa is.

A korlátozás lényege, hogy bizonyos területeken nem dolgozhatnak a rendvédelmi szervek tagjai: így nem strázsálhatnak a diszkók ajtajánál és nem lehetnek tulajdonosai vagy tisztségviselői vagyonvédelmi cégnek sem. A kamarához érkezett bejelentések alapján a megyében 15 százalékos a vagyonvédelemben a feketefoglalkoztatás, ami országosan jó aránynak mondható. A legtöbb személy- és vagyonőr multiknál, bankoknál, hitelintézeteknél és az éjszakai szórakozóhelyeken lát el feladatokat.

Vagyonvédelem számokban

Csongrád megyében 112 helyi és 20 országos cég foglalkozik vagyonvédelemmel. Ezek 80 százalékának a vagyonőrködés is profilja. December 31-én 1180, január másodikán már csak 664 egyéni vállalkozó jelentkezett be vagyonőrként a megyében. Szakképesítéssel 5364-en rendelkeznek, akik közül ténylegesen 3324-en végzik is a tevékenységet.

A szupermarketekben ma már mindennaposak a biztonsági őrök, akik szúrópróbaszerűen nem ellenőrizhetnek, de az áruvédelmi eszközök működésbe lépése esetén kontrollálhatják a vásárlót. A biztonsági őr nem nyúlhat a vásárló táskájába, de kérheti annak kinyitását. A vásárló ezt megtagadhatja: ebben az esetben meg kell várnia a rendőri intézkedést.

Német Ferenc állítása szerint a szórakozóhelyeken és az éjszakában még bonyolultabb a helyzet: – A biztonsági őr élhet a megbízó jogával, azaz eldöntheti, hogy kit enged be. Amennyiben egy vagyonőrt támadás ér, akkor a támadás mértékével megegyező arányban védelmezheti magát.

Egy, az éjszakában is dolgozó biztonsági őr, Fődi Róbert érdeklődésünkre elmondta, hogy szerinte nincs sok balhé a szegedi szórakozóhelyeken: – Általában már a meggyőzés is célravezető, kilencvenöt százalékban pusztán szavakkal megoldható a konfliktus. Egyébként fel vagyunk készülve az agresszív magatartás elleni védekezésre is, hiszen folyamatosan képezzük magunkat és a legtöbbünknek sportolói múltja is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!