Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

Bővülő uniós támogatások 2007–2013 között

A magyar gazdák versenyképességének javítására minden korábbinál több pénz juthat 2007 és 2013 között, az unió új költségvetési időszakában. Ezekre a forrásokra a termelőknek pályázniuk kell, rajtuk is múlik, ki tudják-e használni az új – pályázati – rendszer nyújtotta lehetőségeket.

A 2007–2013-as időszakra az EMVA (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) kereteiből mintegy 861 milliárd forinttal számolhat Magyarország, a hazai társfinanszírozási összeget nem számítva – véli Csépe Balázs. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) osztályvezetője hangsúlyozza: az EMVA programban több jogcím, vagyis támogatási lehetőség megmarad, s átláthatóbb, egyszerűbb lesz a pályázati és finanszírozási rendszer.

Az új támogatási lehetőségek 2007-től folyamatosan jelennek majd meg az EMVA támogatási rendszerében. A várható forrásokat számba véve, kedvező esetben a következő hét évben hozzávetőlegesen évi 150 milliárd forint támogatás várható ebből a programcsomagból. Mindez azonban csak akkor lesz igaz, ha az elkövetkező hét évben a gazdálkodók pályázati aktivitása növekszik. Pénzt ugyanis csak sikeres pályázatokkal lehet szerezni.

Az érdeklődők információkat találhatnak a világhálón, a www.mvh.gov.hu és a www.fvm.hu honlapon. Szintén a gazdák felvilágosítását segítik a falugazdászok, valamint az MVH megyei hivatalainak ügyfélszolgálati irodái is. Az AVOP és az NVT programokhoz hasonlóan az EMVA megismertetésére is lesznek majd fórumok, és lapunk is kiveszi részét az érintettek informálásából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!