Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

Délről és keletről is fúj most a szél

Bizarr, de ebben a térségben mi vagyunk az Európai Unió nagy öregje, akitől a temesváriak – Románia idei csatlakozása ellenére – még kérdeznek, a szabadkaiak meg – Szerbia szorgos készülődése közben – még tanulnak. Az üzleti lehetőségeknek viszont tág tere nyílt mindkét országban. A CSMKIK ügyvezetősége hétfőn Szabadkán járt, kedden pedig a temesvári kamara elnöke látogatott Szegedre.

2007. január 29., Szabadka. A kamara ügyvezetősége vendéglátóival a város főutcáján. Fotó: DMA Csongrád megyei és szabadkai kamara közötti kapcsolatok igen régiek, még a délszláv válság idején is rendszeresek voltak a találkozók a két térség vállalkozói között. Megérte. A szerbiai változásokat így természetes módon követik az üzleti találkozók, befektetési konferenciák, egymás kiállításain való részvétel, a közös pályázatok. Nem véletlen, hogy az EU házhoz jön című, sikeres magyarországi felkészítő rendezvénysorozatot – a gazdasági tárca támogatásával – 2005-től a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara viszi házhoz a Vajdaságban, Szerbiában.

A kamara ügyvezetősége legutóbbi ülését Szabadkán, a magyar főkonzulátuson tartotta. Ugyanezen a rendezvényen Szlobodan Vuinovity, a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara elnöke közös elnökségi ülésekre tett javaslatot, amit a szegediek, Szeri István elnök vezetésével, örömmel üdvözöltek. A nemzeti kamarák, is nagy lépésekben gondolkodnak. Azontúl, hogy öt éve működik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Szerb Tagozata (szegedi irányítással, elnöke Jójárt Miklós), s néhány éve ennek tükörszervezete is Szerbiában; már szervezik a magyar–szerb vegyes kamarát. A relációban érdekelt üzletemberek közös üzleti tanácsban is gondolkodnak. Nagy Ferenc szabadkai főkonzul, valamint Farkas Imre, az ITDH kereskedelmi képviseletének vezetője biztatja a vállalkozókat: jó a befektetési környezet, menjenek, keressék őket.

Vonzó lehet a külföldi befektetők számára, hogy Szerbiában a nyereségadó mértéke mindössze 10%. Alacsonyak a munkabérek is, fele a miénknek. A magyar–szerb gazdasági kapcsolatok dinamikusan fejlődnek, a kereskedelmi forgalom tavaly 20%-kal nőtt. Míg a multik időben kapcsolnak, a termelési típusú kooperációk, beruházások terén, ahová leginkább várnák a magyar kis- és közepes vállalkozókat, igen lassú a mozgás. Pedig itt is igaz: aki késik, lemarad. Az sem lehet mellékes szempont, hogy Szerbián keresztül könnyebb bejutni az orosz piacokra is, mivel a két ország között gyakorlatilag vámmentes az áruforgalom.


A teljesítmény embere Temesvárról

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának ugyanolyan régi, aktív és mozgalmas a kapcsolata a temesvári partnereivel, mint a szabadkaiakkal. Éppen e héten, kedden járt Szegeden a temesvári kamara elnöke Georgic Cornu, aki szegedi kollégájához hasonlóan, maga is vállalatvezető. Sajtótájékoztatóján úgy jellemezte magát: a teljesítmény embere vagyok – munkaadóként is és gazdaságszervezőként is. És így gondolja az együttműködésben is. Plasztikusan fogalmazott: húszezer szegedi vállalkozó kellene Temesvárra és húszezer temesvári Szegedre, akik együttműködnének és közösen érvényesítenék érdekeiket. A két kamara elnöke, Szeri István és Georgic Cornu naptárszerűen belőtték a tavaszt, konferenciát és kiállítást rendeznek Temesváron a jövő energiaforrásairól, aztán Szeged Expó, majd jöhet egy hármas határ üzleti találkozó; igazi sajtócsemegeként szó esett egy közös Top 100-as kiadvány megjelentetéséről is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!