Szeged és környéke

2007.01.15. 15:19

Drágultak a gyógyszerek

Mától mintegy háromezer gyógyszerkészítmény ára változik, a kormány ugyanis változtatott a gyógyszertámogatás mértékén. A nem támogatott medicinákért viszont ma is ugyanannyit fizetünk, mint korábban. A szegedi patikákban tegnap hosszú sorok álltak.

Nyemcsok Éva

Sorok kígyóztak tegnap a szegedi patikákban. Fotó: Schmidt AndreaMindenki a gyógyszeráremelésről beszélt tegnap a szegedi patikákban, ahol hosszú sorok kígyóztak. Egy idős férfi csodálkozott, hogy a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóért nem kell dobozdíjat fizetnie, azonban sorban álló társa elmagyarázta neki, hogy azt csak a százszázalékos támogatottságú gyógyszereket igénylő betegek fizetik. Mások az utolsó pillanatban felíratott receptjeiket váltották ki – még a régi áron. Mindenütt azt tapasztaltuk: a betegek nem eléggé tájékozottak, a gyógyszerészeket és egymást kérdezgetik a változásokról. A belvárosi Kígyó gyógyszertárban rengetegen álltak sorba egész nap, a patika munkatársai megállás nélkül dolgoztak.

– Óriási nyomás nehezedett a patikára, szabadságról hívtunk be kollégákat, mindenki talpon volt – értékelte a tegnapi napot dr. Zolnay Krisztina, a Kígyó tulajdonosa. – Aki csak tehette, elment az orvosához, és még receptet íratott fel, amit ki is váltott. Most tudatosult igazából, hogy nagyon sok ember a korábbi ár kétszeresét-háromszorosát fizeti majd a gyógyszereiért.

Dobozdíj vagy térítési díj?

Nem dobozdíjat, hanem úgynevezett térítési díjat fizetnek mától azok, akik recept ellenében korábban ingyen válthatták ki gyógyszerüket a patikákban. Például ha egy – a beteg számára ingyenes – készítmény 8000 forintba kerül, akkor ebből mától 300 forintot a beteg fizet, a fennmaradó 7700-at pedig a tb. A közgyógyellátottak továbbra is ingyen juthatnak gyógyszereikhez.

Zolnay Krisztina azt tapasztalta: a tegnapi vevők korosztályi megoszlása és a gyógyszerforgalom is azt bizonyította, az áremelés mindenkit súlyosan érint.

A gyógyszerészkamara megyei elnöke, dr. Kőhegyi Ferenc szerint a 3000 támogatott gyógyszerkészítményért mától átlagosan 50 százalékkal kell többet fizetniük a betegeknek, ami sokak számára nehézséget jelent majd. A gyógyszerár-támogatás mértékének változásáról a kormány már korábban döntött, az új árak ma léptek életbe. A gyógyszerészek pénteken kapták meg a listát. Ebből kiderül, hogy a támogatott gyógyszerek több mint fele 30-50 százalékkal drágul. A készítmények kevesebb mint harmada pedig több mint 50 százalékkal lesz drágább. 19 gyógyszer a támogatási kulcs változása miatt olcsóbb lesz. Például az egyik onkológiai készítményért mától 2 ezer forinttal kevesebbet fizetnek a betegek.

Átállás

A patikák a támogatás változásának mértékét tartalmazó listát pénteken kapták kézhez. Ahhoz, hogy a százszázalékos támogatottságú gyógyszereknél 300 forintot számlázhassanak, illetve, hogy a készítmények új árával dolgozhassanak, egy új szoftverre van szükség. Ezt a legtöbb gyógyszertárban már az éjszaka felrakták a gépekre, és éjféltől eszerint dolgoznak.

Fontos megjegyezni, hogy a legnagyobb drágulás az antibiotikumokat érinti, ugyanis a készítményeket a korábbi 50 százalék helyett a jövőben már csak 25 százalékkal támogatja a társadalombiztosító. Ennek következtében – mint táblázatunkból is kiderül – a 250 mg-os Sumamed támogatása is a felére csökkent, így a készítmény az eddigi 2171 forint helyett mától 3198 forintba kerül. Drágult az egyik legkeresettebb vérnyomáscsökkentő is, az Ednytért a korábbi 191 forint helyett mától 266-ot kell fizetni. Az allergiások körében használt Klacid 1236 forint helyett 1821-ért vásárolható meg.

Nem változott viszont az ára azoknak a gyógyszereknek, amelyek korábban is recept nélkül voltak megvásárolhatók a patikákban. Így továbbra sem kell többet fizetni például a Deadalon tablettákért vagy a Rubophenért.


Mégis vényköteles lesz az Algopyrin

Tegnap délután több hazai hírforrás is közölte: mégsem lesz vényköteles az Algopyrin. Az Egészségügyi Minisztérium viszont közleményben cáfolta ezeket a sajtóhíreket. Vagyis a Quarelin, a Demalgon és a Germicid mellett az Algopyrin is vénykötelessé válik. „A tárca célja változatlan, a metamizol és az amidazofen hatóanyagú termékek (...) vénykötelesek lesznek. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) elindította az ezzel kapcsolatos hivatalos eljárást, melynek eredményeképpen várhatóan február közepétől a fent említett készítmények csak receptre kaphatóak majd" – áll az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.
Molnár Lajos miniszter tegnap elmondta, feltehetően márciustól büntetik azokat az orvosokat, akik az átlagosnál gyakrabban írják fel a drágább gyógyszert az ugyanolyan hatóanyagú szerek közül. Hangsúlyozta azonban, hogy ha például a beteg érzékeny valamelyik összetevőre, akkor indokoltnak tekintik az orvos döntését, továbbá a beteg maga is kérheti a drágább gyógyszert. Azokat a patikákat is büntetik majd, amelyeknél rendszeresen hiányoznak az olcsóbb készítmények.
A minisztérium tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy megváltozzanak a gyógyszerfogyasztási szokások. Erre külön internetes honlapot indítottak www.terapia2007.hu címmel. Itt van gyógyszerár-kalkulátor is, amellyel a betegek kiszámolhatják, melyik készítménnyel járnak legjobban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!