Szeged és környéke

2007.01.21. 15:19

Élet helyett létfenntartás

Nem tud sokkal jobb körülmények között élni az a kétgyerekes valódi család sem, amelyik pedig dupla annyit költhet, mint havi nettó 200 ezerből gazdálkodó, átlagosnak elképzelt családunk.

Havonta több tízezer forintnyi áru kerül a bevásárlókocsiba. Fotó: Karnok CsabaElképzeltünk egy úgymond átlagos családot – két felnőtt, két gyerek –, megsaccoltuk a jövedelmüket és a kiadásaikat.

Családunk kettő plusz kettes panellakásban él, már kifizették. Semmilyen más tartozásuk sincs. A férfi bruttó 170 ezret keres, az asszony 130-at, a családi pótlékon (25 ezer 400) kívül nincs más jövedelmük, azaz havonta nettó 208 ezer 600 forint áll rendelkezésükre. A két gyerek általános iskolás korú.

Nagyításhoz klikk a képre!Elképzelt kiadásaikat összefoglaló táblázatunk arról beszédes, hogy kifejezetten puritán, vagy mondjuk: kényszerűen gazdaságos az életmódjuk. Támogatást vettek igénybe, a távfűtés díja így havonta „csak" 18 ezer forint. Fönntartanak egy Suzukit – casco nélkül –, az apa használja. A többiek 1800-ért vásárolt diák-, illetve 4700 forintért vett felnőtt bérlettel utaznak. Az iskolai elfoglaltságok és a felnőttek munkaidő-beosztása miatt hétköznap nemigen tudnak együtt lenni, ezért megengedtek maguknak egy luxust: mindenkinek van mobiltelefonja. A számukra borsos számla hamarosan csökken, mert most értesültek az úgynevezett családi csomag létezésétől, nemsokára élnek vele.

Az egyik gyerek matekból és angolból különórákra jár, ez 6400 forint havonta, a másik gitározni tanul 6 ezerért. Fejenként kétezer a havi zsebpénzük, ebből ennivalóra nem kell költeniük. Mindenki menzán ebédel, a gyerekek 13, a szülők összesen majdnem 20 ezerért, hétvégeken az asszony főz, legalább 8 ezer forintot költve az alapanyagokra. Egyéb élelmiszerre (reggelik, vacsorák, a gyerekeknek tízórai és uzsonna), valamint háztartási cikkekre táblázatunk szerint csak havi 10 ezret költenek, elképzelésünk szerint azért ilyen keveset, mert a falun élő nagyszülőktől nyáron friss zöldséget, télen „disznóságokat" kapnak. Alig költenek ruhára, szerencsére gyógyszerre is keveset. A szórakozásaik: a tévé, havi egy mozi (első előadás a Belvárosiban, mert akkor csak 600 a jegyár) és a Délmagyarország-előfizetés.

Nem nyaralnak és nem telelnek, szabadságukat a nagyszülőknél töltik

A dupla – szinte semmi

Kifaggattunk egy valódi kétgyerekes családot, ahol egyik gyerek még óvodás és dupla annyi pénzből gazdálkodhatnak, mint képzeletbeli családunk. Jobb körülmények között, családi házban élnek, de havi 40 ezer a hiteltörlesztésük. A családfőnek életbiztosítása van. Autóval jár dolgozni. A gyerekeknek heti 3-4 különórát fizetnek, annyi ruhát kapnak, amennyire szükségük van. És játékokat, CD-ket, DVD-ket, könyveket. Interneteznek. Nyáron és télen is elutaznak – nem drága helyekre – pihenni. Ők sem dohányoznak és semmi alkoholt nem fogyasztanak, szezonban rendeznek kerti partikat a barátaikkal. Nincs semmi megtakarításuk, 380-400 ezerből élnek havonta.(csak benzinköltség). Néha rendeznek családi futást a töltésen – ez ingyen van. A szülők sosem isznak alkoholt, nem dohányoznak, nem járnak szórakozóhelyekre, csak egy évben egyszer, az apa névnapján fogadnak barátokat. Az anya nem jár fodrászhoz, kozmetikushoz, manikűröshöz, pedikűröshöz, se tornára, se masszázsra. A gyerekek nem táboroznak, nincs otthon számítógépük, az iskolával voltak már színházban.

Az elképzelt kiadások után marad 38 ezer 400 forintjuk. De tévedés lenne azt hinni, hogy ennyit megtakaríthatnak, hiszen azt kellene feltételeznünk, hogy soha semmijük nem romlik el, sose vesznek tartós fogyasztási cikket, se egy komolyabb ruhadarabot vagy könyvet. Hogy mindenki folyvást egészséges, és abszolút eseménytelen életükben egyetlen ünnepi vagy tragikus alkalom se adódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!