Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Elgyengült a szél, mire a térségünkbe ért

Nem okozott károkat a szélvihar Csongrád megyében. A tűzoltóknak összesen kilenc fát kellett eltávolítani az utakról. A következő napokban az évszakhoz képest melegebb időre kell számítani.

Szörfvitorlás a viharos szélben. Fotó: MTI/Szigetváry ZsoltA Németországban pusztító szélvihar legyengült, mire elérte csütörtökön éjszaka Csongrád megyét. Szegeden a Bajai úti meteorológiai állomáson mért legnagyobb széllökés 83 kilométeres óránkénti sebességű volt. Tegnap délelőttre óránkénti 60 kilométeresre csökkent. A szélerősség a késő délutáni órákban tovább gyengült, este már szinte szélcsend volt. A felhőzet is felszakadozott, olykor még a nap is kisütött.

A csütörtök éjszakai szél a megyében nem végzett nagy pusztításokat: összesen kilenc fa esett áldozatul. Hetet még pénteken hajnalban kellett a tűzoltóknak eltávolítani. A megyében Szegedről, Zsombóról, Bordányból és Ópusztaszerről riasztották a tűzoltókat, akik mindegyik esetben néhány perc alatt végeztek a munkával. Pénteken délelőtt két riasztást kapott a tűzoltóság, a Fecske utcába és a sándorfalvi útra kellett kivonulniuk, ugyancsak az úttestre dőlt faágakat távolították el. Anyagi kár és emberi sérülés egyik esetben sem történt.

Az időjósok szerint csendes időre számíthatunk a következő napokban. Vasárnap egy hidegfront hatására záporok várhatók, de a hőmérséklet nem csökken, sőt szerdán ismét 10 fok fölé emelkedhet. A meteorológusok abban biztosak, hogy csütörtökig még nem köszönt be a tél. Egyelőre a környező országok légterében nem alakultak ki olyan ciklonok és anticiklonok, melyek hatására észak-kelet felől hatalmas hideg légtömegek zúdulhatnának be a Kárpát-medencébe.


Vihar tépázta ház egy bajor településen. Fotó: MTI/EPAKirill: negyvenhét halott

A tegnap esti adatok szerint negyvenhét ember vesztette életét csütörtökön és pénteken az Európán átsöprő Kirill orkán miatt, amely súlyos fennakadásokat okozott a légi és a vasúti közlekedésben is. Nagy-Britanniában a helyenként 160 kilométer/óra sebességgel dühöngő szélviharban kidőlő fák és leomló falak alatt lelték halálukat az áldozatok, köztük egy kétéves gyermek. Franciaországban 19 olyan légi járatot töröltek, amely Roissy és Heathrow között közlekedett volna. Svájcban mintegy száz repülőgép nem indulhatott útnak vagy szállhatott le a zürichi, bázeli és a genfi légikikötőben. Németországban, ahol a mostanihoz fogható, helyenként 200 kilométer/órás sebességet is elérő széllökésekre az utóbbi csaknem 30 évben nem volt példa, ugyancsak kitépett fák, ledőlt falak és kiszakadt ajtók okozták tizenegy ember halálát, köztük egy másfél éves kisgyermekét. A sérültek száma meghaladja a százat. Az éjszaka folyamán leszakadt egy többtonnás acélgerenda a tavaly átadott, ultramodern főpályaudvar üveghomlokzatából, egy másik gerenda pedig szabályosan kiszakadt a homlokzatból, de nem zuhant le. Frankfurtban, a kontinentális Európa legnagyobb repülőterén csütörtökön este összesen 200 járatot töröltek. Háztartások ezrei maradtak áram nélkül Ausztriában a Kirill ciklon pusztítása miatt. Lengyelországban – ahol hat emberéletet követelt az orkán és további húsz személy sérült meg az elemi csapás következtében – Wroclaw, Varsó és a Mazuri-tavak környékén számos település áram nélkül maradt. Csehországban négy ember vált az orkán halálos áldozatává. Mindegyikkel ledőlő fák végeztek. Több mint egymillió háztartás maradt áram nélkül a péntekre virradó éjjel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!