Szeged és környéke

2007.01.11. 15:19

Extrém feketelista

Ha megsérül kutatás közben egy barlangász, akkor az egészségbiztosító nem fizeti a kórházi ellátást, a műtétet. Ugyanez vonatkozik január elsejétől sokakra, akik extrém sportokat űznek.

Cs. Gát László

A vadvízi evezés népszerű, csak ezentúl nagyon vigyázni kell: ne sérüljön, aki vízre száll, mert sokba kerül neki. tó: Karnok CsabaAz egészségbiztosítási szabályozás megváltozásával, január 1-jétől a biztosított nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra, amennyiben balesete különösen veszélyes, úgynevezett extrém sportolás közben következik be.

Diszkriminációnak nevezte a kormány döntését Bardócz Attila barlangász, aki szerint ilyet egy demokráciában nem lehet elképzelni. A drogosoknak és az alkoholistáknak miért jár az ingyenes kezelés? – tette fel a kérdést a rajz-földrajz szakos tanár, akinek nemcsak a hobbija a barlangászás, hanem hivatása is, hiszen a Mecsekben kutatási célokkal barlangokat tár fel társaival. A Szegedi Karszt és Barlangkutató Egyesület tagja ezenkívül tanévenként háromszáz diákot is kalauzol a barlangokban.

– Minket barlangászokat nem ijesztenek el, de azokat a gyerekeket megfosztják az élménytől, akiket ezentúl a szüleik nem engednek el a túrákra – mondta a barlangász, aki Erdélyben, Szlovákiában, Svédországban és Olaszországban is hódolt már egyik kedvenc időtöltésének és járt már Montenegróban raftingolni és hegyet mászni. A férfi ezek után abban is biztos, hogy a júliusi izlandi extrém túrájukat egyetlen biztosító sem vállalja.

Pál Molnár Elemér hegymászó csak mosolygott az új rendeleten. Megjegyezte: a magyarországi hegymászók többsége már külföldi szövetségek tagja. Ő például azért nem a magyar, hanem az osztrák hegymászók szövetségébe kérte felvételét, mert évi 50 eurós tagdíj fejében olyan komoly biztosítást kap, amiről Magyarországon álmodni sem lehet.

A lista

A módosult jogszabály tételesen felsorolja a különösen veszélyesnek minősülő sportokat. Ezek: vízisízés, jetski, vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás az V. foktól, magashegyi expedíció, barlangászat, bázisugrás, mélybeugrás, falmászás, roncsautósport, hőlégballonozás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, paplanernyőzés, műrepülés.

– Ha valami baj történne, akkor a helikopteres mentéstől a műtétig mindent áll a biztosítónk – magyarázta a hegymászó. A Szegedi Tudományegyetem ásvány- és kőzettanoktatója többször vezetett már expedíciót Dél-Amerikában 5-6 ezer méter magas hegyek és harminc másodpercenként kitörő vulkánok között. Eddig sérülés nélkül megúszta, de akit hegymászás közben ér baleset, és – tegyük fel – a térdszalagját műteni kell, az legalább félmillió forintos számlára számíthat.

A zsombói Farkas Zsolt, aki a roncsderbi szuperfutamának magyar bajnoka, kifejtette: a rajtvonalnál senki nem gondol a megszorításokra. Az évente tizenhat versenyen rajthoz álló autóversenyzőnek eddig ujjtörésen kívül más sérülése nem volt.
– Kezdem úgy érezni, hogy az állam semmit nem támogat, és semmit nem tesz azért, hogy az embereknek kicsit is jobb legyen – jegyezte meg a 21 éves autószerelő, aki hét éve hódol a roncsderbinek.

A vitorlások is a feketelistára kerültek, de Kipper György azt mondta: kényszerűségből elfogadja a döntést. Nem érti viszont, hogy miért büntetnek olyan sportolókat, mint Fa Nándor, aki az elemekkel küszködve világeseményeken, versenyeken küzd és képviseli hazánkat.
– Bezzeg akkor büszkék vagyunk, amikor egy honfitársunk egyedül megkerüli a földet – tette hozzá a vitorlázás szerelmese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!