Szeged és környéke

2007.01.12. 15:19

Februárban kezdődik a paprikaper

A Szegedi Városi Bíróságon február 7-ére tűzték ki az első tárgyalást az úgynevezett fűszerpaprikaügyben, amelynek három vádlottja van, a Szegedi Paprika Zrt. két vezetője, valamint egy beosztott. A vezérigazgató, Bartos András szerint megalapozatlanok az állítások, ezt támasztják alá a szakértői vélemények is.

Fekete Klára

A paprikabotrány idején az üzletek polcairól le kellett vennni a fűszert. Archív fotó: Karnok CsabaA szegedi paprikabotrány első rendű vádlottja, Bartos András tartja magát ahhoz a lapunkban már megjelent állításához, hogy az ellene és munkatársai ellen felhozott vádak alaptalanok. Tőlünk tudta meg, hogy a tárgyalást február 7-ére tűzték ki, erről őt még a bíróság nem is értesítette. Abban bízik, hogy a bíróság érdemben áttekinti az ügyet és a tényeket veszi alapul.

Az ügyészség vádirata szerint egy osztrák vevő 2004 májusában értesítette a Szegedi Paprika Zrt.-t, hogy a cég által szállított fűszerpaprika-őrlemény aflatoxin-tartalma meghaladja a határértéket. A reklamációt a szegedi cég jogosnak találta, ezért a 20 ezer kilogramm kifogásolt őrleményt visszáruként átvette. Részben belföldi csemege őrleményt készítettek belőle, részben pedig ötvenszázalékos keveréssel az osztrák cég részére hígított fűszerpaprika-őrleményként visszaszállították. Bartos András szerint a vevő csak egy e-mailt küldött a kifogásáról, de állítását vizsgálattal nem igazolta. A cég ezt követően bevizsgáltatta a paprikát, s mivel kiderült, hogy a határértéket betartották, a terméket természetesen ismételten forgalomba hozták.

Az ügyészség azzal is vádolja a céget, hogy a Dél-afrikai Köztársaságból, Brazíliából, Peruból importált félterméket, valamint a Spanyolországból vásárolt őrleményt oly módon hozták forgalomba különböző kiszerelésekben, hogy annak csomagolása az áru származási helyéről megtévesztő tájékoztatást adott: azokon a Szegedi Paprika feliratot tüntették fel. A vezérigazgató szerint a termék csomagolásán csak az import őrlemény bekeverését kell feltüntetni. Arra nincs előírás, hogy az alapanyag származási helyét fel kellene tüntetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!