Szeged és környéke

2007.01.09. 15:19

Harc a kórházi ágyakért

Hétszáz aktív ágyra pályázhat a deszki, a makói, a szegedi és a vásárhelyi kórház – az Egészségügyi Minisztérium tegnap nyilvánosságra került javaslata alapján. A felsorolt intézményekben jelenleg összesen 1200 gyógyító ágy van. A területi kórházak sorsáról a regionális egészségügyi tanácsok határoznak.

Szabó C. Szilárd

Fotó: Segesvári CsabaAz Egészségügyi Minisztérium tegnap késő este nyilvánosságra hozta honlapján, hány aktív ágyat finanszíroz Csongrád megyében a súlyponti listáról lemaradt területi kórházakban. A korábban kiszivárgott információkkal ellentétben nem 400, hanem 701 aktív ágyra pályázhat a deszki, a makói, a szegedi és a vásárhelyi kórház a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanácsnál (DARET). Bács-Kiskun megyének 694, Békés megyének pedig 703 aktív ágy jutott.

A súlyponti, kiemelt intézményeknek már korábban garanciát nyújtott a

Nagyításhoz klikk a képre!kormányzat, így megyénkben a szegedi orvoscentrumnak 1117, a szentesi kórháznak pedig 301 gyógyító ágyat biztosítottak. Az egyetemi és a városi egészségügyi intézmények integráció előtti állapotát tükrözi, s nem tartozik a szegedi orvoscentrum védett ágyai közé a Szegedi Városi Kórház jelenlegi, több mint ötszáz aktív ágya. Pajor László, a kórház főigazgatója tegnap – amikor még nem voltak ismeretesek a hivatalos minisztériumi számok – azt mondta: bíznak a szaktárca bölcsességében. Hangsúlyozta, 434 gyógyító ágyra pályáznak, s a legjobbakat remélik.

Thurzó László, az orvoscentrum elnökhelyettese érdeklődésünkre elmondta, hogy az egyetemi klinikáktól száz ágyat vontak el, s ezt a száz ágyat vagy annak egy részét szeretnék „visszapályázni" a regionális egészségügyi tanácsnál. A megye másik védett intézménye, a szentesi

A döntés menetrendje

Az egészségügyi minisztérium tegnap nyilvánosságra hozta a kórházi ágyszámokra vonatkozó felosztási javaslatát. A Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanácsnak húsz napja van arra, hogy felossza az ágyszámokat a nem kiemelt kórházak között. A döntéstől számított harminc napon belül valamennyi intézmény fenntartójának jóvá kell hagynia a tanács határozatát. Ha csak egy kórház fenntartója nem ért egyet a tanács javaslatával, akkor a végső döntést az egészségügyi miniszter hozza meg nyolc napon belül a régió ágyszámfelosztásáról. Az intézményeknek március végéig meg kell kötniük az új finanszírozási szerződést, mert április 1-jétől már az új ellátórendszerben fogadják a betegeket. kórház is pályázik a már meglévő 301 mellett még ötven gyógyító ágyra – tudtuk meg Fenyves Ernőtől. A megbízott főigazgató elmondta, hogy nekik 94 aktív ágyat kellett megszüntetniük.

Tegnap délután a konkrét adatok ismerete nélkül senki sem vállalkozott arra a listáról lemaradt intézmények vezetői közül, hogy megjósolja, milyen sorsra jutnak a területi kórházak a megyében. A szakemberek szerint aligha lesz egyezség a regionális egészségügyi tanácsban, mert annyiféle érdek ütközik. A kormányzat célja, hogy a kiemelt kórházakba koncentrálja a gyógyító ágyak többségét, a kisebb kórházaknak pedig inkább idősek, krónikus betegek ápolására kell berendezkedniük. A január elsejével hatályba lépett, az ellátórendszer fejlesztését célzó törvény szerint áprilisra négyszintű egészségügyi ellátás alakul ki: a csúcson a kiemelt kórházak állnak, ezeket követik a területi kórházak, a járóbeteg-központok és a háziorvosi alapellátás. Az ágyszámreform kapcsán országosan a jelenlegi 60 ezerről 44 ezerre csökkentik az aktív ágyak számát, míg a krónikus ágyak száma 20 ezerről 27 ezerre nő.

Molnár megmondta

Molnár Lajos egészségügyi miniszter nemrégiben úgy nyilatkozott a Figyelő című hetilapnak, hogy „vidéken nem tud bezárásra ítélt intézményről". Hozzátette: Budapesten van néhány, amelynek elengedhetetlen az átalakítása. Korábban például felröppent a hír, hogy a deszki tüdőkórházban nem végeznek majd gyógyító munkát, csak rehabilitációs betegellátást.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!