Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

Herendi Gábor Lorája

Az ismertséget a Valami Amerika hozta meg Herendi Gábor rendező számára. Második filmje, a Magyar Vándor után három év szünet következett. Legújabb alkotását, a Lora című, humorral fűszerezett szerelmi történetet hétfőn láthatta a szegedi közönség.

Nyemcsok Éva

Herendi Gábor szerint a Lora érettebb és komolyabb munka, mint az első két filmje. Fotó: Karnok CsabaHerendi Gábor imád filmet készíteni. A Valami Amerikát 540 ezren, a Magyar Vándort 440 ezren nézték meg a mozikban. Az első két film sikere után a rendező nem rukkolhatott elő gyenge filmmel.

– Eltelt három év a Magyar Vándor óta, a családommal hosszabb ideig Amerikában éltünk. Bátrabb és tapasztaltabb lettem, a kezdeti félelmek elmaradtak. Sokan mondják, hogy közönségfilmeket csinálok, de én inkább úgy fogalmaznék: szerencsés vagyok, hogy a filmjeim tömegeket vonzanak. Nekem nagyon fontos a közönség visszajelzése, szeretem, ha szeretik a filmemet.

Herendi szeret premierekre járni. Nehezen tud egy-egy alkotást elengedni, és soha nem érzi úgy, hogy a film, amin épp dolgozik, készen van. A Lora történetének ötlete Sárközi Andrea fejéből pattant ki, s nem kellett messzire mennie, hogy az ötletből film legyen, hiszen ő Herendi felesége. A főszerepet egy amerikai kezdő színésznő, Lucia Brawley játssza, aki a szegedi bemutatón mindenkivel szívesen elbeszélgetett, megállt egy fotóra, nagyokat kacagott, és szinte tökéletes kiejtéssel mondta, hogy „Zseniális" és „Köszönöm". Herendit először arról faggattuk, hogyan találta meg az amerikai lányt.

Az amerikai lány

Lucia Brawley feltűnt Oliver Stone World Trade Center című filmjében, ám igazi nagy szerepet hazájában, az Egyesült Államokban még nem kapott. A forgatókönyv rögtön megtetszett neki, és a lehetőség is, hogy Magyarországon dolgozhat. Itt egy egészen más kultúrát ismerhetett meg, ez kaland és kihívás is volt számára. Ahogyan az is: angol nyelven játszott egy magyar filmben. Magyar kollégáitól, akiket rendkívül tehetségesnek tart, rengeteg segítséget kapott. Megtanulta egy kicsit a nyelvet is. Hamarosan visszautazik az Egyesült Államokba, ahol most egy színházi szerepen dolgozik. Ide bármikor szívesen visszajön, hiszen Magyarországot a második otthonának érzi.

– Nem találtam magyar szereplőt. Az egyik barátom hívta fel a figyelmemet a fiatal amerikai színésznőre, akinek a diplomaosztóját Los Angelesben Lucia vezette. Tudtam, hogy mivel Los Angelesben hárommillió állástalan színész van, s nagy a merítési lehetőség, ott lesz a legnagyobb esélyem megtalálni a címszereplőt. Nagyon szerencsés találkozás volt, tízperces kávézás és beszélgetés után eldöntöttem, hogy ő az, aki ezt a szerepet el tudja játszani.

Lucia a filmforgatáson angolul játszott. Lefordították neki a dialógusokat, így pontosan tudta, mit mondanak neki magyar partnerei. Herendiék a nyelvi problémára felkészültek, arra is, hogy az angol ugyanazt tömörebben fejezi ki, mint a magyar. Ezeket a helyzeteket Lucia jól megoldotta: néha badarságokat is mondott, hogy a szöveghossz megegyezzen a magyarral.

– A Lora mindenképpen más, mint az első két filmem, érettebb és komolyabb munkának gondolom – mondta Herendi Gábor. – Egy igazi love story fordulatos cselekménnyel, sok humorral. Remélem, a végtermék mindenkit meggyőz arról, hogy Lucia személyében jól választottam főszereplőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!