Szeged és környéke

2007.01.17. 15:19

Hitelesség és törvényesség

A Csongrád megyei ügyészi szerveknél tett bemutatkozó látogatást a tavaly októberben megválasztott új legfőbb ügyész. Kovács Tamással a hitelességről, a pártatlanságról és az ügyészség jelenlegi helyzetéről beszélgettünk.

Kiss Gábor Gergely

Kovács Tamás legfőbb ügyész. Fotó: Frank YvetteBemutatkozó látogatást tett a Csongrád megyei ügyészi szerveknél tegnap Kovács Tamás. A parlamentben október 9-én megválasztott új legfőbb ügyész nem idegenként tért vissza Szegedre, hiszen 1965–1983 között a Szegedi Katonai Ügyészségen dolgozott.

Nem is csoda, hogy szívén viseli a megyei ügyészi szervek sorsát, amik közül kettő, a Csongrád Megyei Főügyészség és a fellebbviteli főügyészség költözés előtt áll. Mint mondta, utóbbinak, a Juhász Gyula Művelődési Központ épületébe való költözése az év végére megvalósul. Előbbi helyzetével kapcsolatban azonban nem tudott biztatót mondani. Elmondta, hamarosan megkezdődnek a Legfőbb Ügyészségen belül a költségvetési tárgyalások, ahol kiderül, el tud-e egyáltalán indulni a felújítás. Azt is elismerte, a szegedi, de más városi ügyészségek épületei is siralmas állapotban vannak. Felújításuk elkezdése szintén pénzkérdés.

Az országban tapasztalható megszorító intézkedésekkel kapcsolatban kifejtette, ez az ügyészséget is úgy érintette, mint az összes állami szervezetet. Költségvetésük most sem több a tavalyinál, de jelen állás szerint úgy tűnik, legalább létszámot nem kell csökkenteniük.

Névjegy

Kovács Tamás 1940. december 13-án született Nagykónyiban, Tolna megyében. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát, 1965-ben került a hadsereg hivatásos állományába, a Szegedi Katonai Ügyészségen fogalmazó, majd katonai ügyész lett. 1983-tól a Budapesti Katonai Ügyészség ügyésze, majd vezetője, 1990-ben lett a legfőbb ügyész helyettese. Az aktív ügyészek közül elsőként nyerte el 2001-ben az Ügyészek Országos Egyesülete által alapított Finkey-díjat. Nős, három gyermeke, öt unokája van.

Elmondta, elődjétől egy jól működő ügyészséget vett át, ezért nem tervez radikális szervezeti változásokat. Az ügyészséget érintő politikai felhangokról megjegyezte, a közvélemény-kutatások szerint társadalmi megítélésük nem tűnik rossznak. Kovács Tamás szerint azonban ezzel nem kell megelégedni: az eredményt javítani, de legalább szinten tartani kötelességük. Legfontosabb szempontként a hitelességét említette: nem elég hitelesnek lenni, annak is kell látszani. Az ügyészségek munkatársaitól a jövőben elvárja, hogy a büntető ügyszakban gyors és időszerű munkát végezzenek, valamint minden szempontból a törvény betűi szerint dolgozzanak.

Megjegyezte, mivel életkorából fakadóan nem választható újra, senkiben sem merülhet fel, hogy újabb kinevezéséért egyik vagy másik politikai erőnek kezd majd el udvarolni. Utódjára egy jól működő ügyészséget szeretne hagyni, amit az egész világon elismernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!