Szeged és környéke

2007.01.08. 15:19

Hóra és hidegre vágynak a szegedi utazási irodák

A szegedi utazási irodák nagy része a legutóbbi síszezonhoz képest jóval kevesebb utat értékesít. Igaz, a legtöbben kivárnak, csak februárban indulnak síelni. Akik egyedül vagy a családjukkal kelnek útra, azok kevesebb napra, de akár többször is mennek.

Horváth Levente

Olasz Imola (balról) is kísér csoportokat. Fotó: Segesvári CsabaA legutóbbi szezonhoz képest jelentős visszaesést tapasztalnak a szegedi utazási irodák a síutak foglalásában. A legtöbben Ausztria, Szlovákia és Franciaország felé veszik az irányt, de akadnak olyanok is, akik Szerbiába indulnak. A többség: kocsival. Kevesebb éjszakára, de a szezonban akár több alkalommal is. Néhány szegedi iskolában síszünetet is tartanak, és csoportos utakat szerveznek a diákoknak.

A Montana Tours palettája a legszínesebb. Az iroda saját katalógusból, telepített síoktatókkal szervez utazásokat több osztrák és olasz szállodába is. Olasz Imola ügyvezető maga is kísér csoportokat mint síoktató. – Mi nem érzékelünk visszaesést a tavalyi idényhez képest. A nyitó táborunkban háromszázhatvan vendégünk volt – mondta el a tulajdonos.

A villachi sportrégióba háromcsillagos hotelt, félpanzióval, öt éjszakára, egyéni utazással 29 ezer 900 forintért kínálnak, egy nyolcnapos tiroli pályaszállás hasonló szállodában 69 ezer 900 forintba kerül a Montanánál, ahol decembertől március végéig közel kétezer, téli sportokért rajongó ügyfél is megfordul.

A Neckermann-nál már korán sem ennyire rózsás a helyzet. Vizinné Stephán Zsuzsa irodavezető is tapasztalta a visszaesést, bár elmondása szerint a szlovákiai és az osztrák síparadicsomok azért még manapság is keresettek: – Zell am See-be, egy háromcsillagos, félpanziós hotelt 13 ezer 400 forintért kínálunk éjszakánként, de az elő- és utószezont kivéve csak hétnapos turnusokat szervezünk.

A hódeszkát is keresik

A sífelszereléseket kínáló kölcsönzőkben a Carving lécek mellett a hódeszkák a legnépszerűbbek: a Csongrádi sugárúton található Robson Sportnál mindkettő hétezer forintba kerül egy hétre. A tulajdonos, Majoros Róbert szerint ugyan karácsonykor érezhető volt a visszaesés, de januárban ismét beindult az üzlet, mert ha csak gyártott havon is, de majdnem minden nagyobb külföldi pályán lehet síelni.

Az Alföld Toursnál is kevesebb síutat foglaltak le az idén. Roczkov Gyögy tulajdonos szerint sokan csak februárban mennek síelni. – Ausztriába és Szlovákiába is kevesebben mennek, összességében harminc-negyven százalékkal is csökkent a síforgalmunk a tavalyihoz képest. Nemcsak a hóhiány, de az illegálisan szervezett sítáborok miatt is – panaszkodott a tulajdonos. Az Alföld Toursnál szegedi autóbusz-indulással is eljuthatunk Villachba. Öt éjszaka egy háromcsillagos, félpanziós hotelben 39 ezer 900 forintot kóstál, de ehhez hozzá kell még számítani az ötnapos síbérletet 117 euróért, valamint az üdülőhelyi díjat. – Aki hóbiztos területet keres, annak Franciaországot ajánlom. Itt 170 kilométer összefüggő síterület található – tette hozzá Roczkov Gyögy.

Az Adria Tours irodavezetője, Uzon Ágnes szerint a tavalyihoz képest legalább a felére esett vissza a kereslet a sítúrák iránt. – Mi Szerbiába, Kopaonikba indítunk saját szervezésű utakat. Ez a síparadicsom csak ötszáz kilométerre van Szegedtől és most is 60-70 centis hótakaró fedi.

Az idei szezonban 30-40 család síelt velünk. Egy egyhetes túrát háromcsillagos, félpanziós hotelben 63 ezer forintért kínálunk. Ehhez hozzájön még a 80 eurós síbérlet és az üdülőhelyi díj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!