Szeged és környéke

2007.01.22. 15:19

Itt az olcsó benzinért is többet kell fizetni

A megyében még mindig Székkutason kerül a legkevesebbe a 95-ös benzin literje, 240 forintért adják a magánkézben lévő töltőállomáson. Szeged országos összehasonlításban drága városnak számít, szinte egységesen 250-ért adják az üzemanyagot.

Fekete Klára

Tankolás Szegeden. Lassú lejtmenet. Fotó: Karnok Csaba A megyében még mindig Székkutason kerül a legkevesebbe a 95-ös benzin literje, 240 forintért adják a magánkézben lévő töltőállomáson. A közeli Kecskeméten azonban még ennél is egy-két forinttal olcsóbban tankolhatunk. Szeged országos összehasonlításban drága városnak számít, szinte egységesen 250-ért adják az üzemanyagot.

A benzin ára kétéves mélypontjára esett vissza, de az sem kizárt, hogy mától vagy holnaptól még pár forinttal lejjebb megy. Budapesten tudunk olyan kútról is, ahol 230 forintért mérik a benzin literjét. Csongrád megyében azonban ilyen kedvező árral sehol sem találkozhatunk, nálunk még a legolcsóbb 95-ös benzin is 10-20 forinttal többe kerül, mint a fővárosban, egyedül a székkutasi magánbenzinkúton mérik 240 forintért az üzemanyagot.

A nagyításhoz kattintson a képre!A szegedi és a Csongrád megyei kutak országos összehasonlításban mindig is drágábban adták a benzint és a gázolajat, amire nincs racionális magyarázat. Táblázatunk is azt mutatja, hogy Szegeden – mintha csak összebeszéltek volna a töltőállomások – szinte mindenütt 251,90 forint a 95-ös benzin literje. A többi, Szegedhez hasonló méretű vidéki nagyvárosban legalább egy-két forinttal olcsóbban tankolhatnánk. Bács-Kiskun megye a környéken a legolcsóbb: Kecskeméten találtunk benzinkutat, ahol a székkutasinál is kedvezőbb az ár.

Csongrád megyében a kisvárosok sem az olcsó benzinjükről híresek: Vásárhelyen és Makón csaknem ugyanannyiért adják a benzint – közel 250 forintért –, mint Szegeden. A képet csak árnyalni tudja, hogy Makón, egy magánbenzinkútnál 243,90-ért hirdetik a 95-öst oktánszámú benzin literjét.


Hegymenet, lejtmenet

Utoljára 2005 márciusában, majd 2006 januárjában jegyezhettünk föl az ideihez hasonló árakat. Tavaly télen azonban meredeken emelkedni kezdett az üzemanyag ára, és júliusra átlépte a bűvös 300 forintos határt. Akkor a világpiacon magasan tartották a kőolaj árát, ennek hatására itthon is súrolta a minden korábbi rekordot megdöntő magasságot a benzin fogyasztói ára. Szakértők tavaly nyáron azzal riogattak, hogy 2006 végére 350 forintért vásárolhatunk meg egy liter naftát. A jóslat szerencsére nem vált be: lassú lejtmenetbe kezdtek az üzemanyagárak, mígnem a mostani enyhe télnek, a világban felhalmozódott nagy kőolajkészleteknek köszönhetően mára megérhettük, hogy már 250 forint alatti árakon is tankolhatunk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!