Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

Kimerülőben a feketepiaci készletek

Hiába emelkedett ismét a cigaretta ára, az emberek többsége a tízforintos különbözetet észre sem vette. A feketepiacon kevesebben árulnak és vásárolnak illegális füstölnivalót, köszönhetően a vámon és a belterületeken tapasztalható szigorú ellenőrzéseknek.

Kiss Gábor Gergely

Egy doboz cigi ára nőtt, a tartalma viszont csökkent. Fotó: Frank YvetteEmelkedett – átlagosan tíz forinttal – egyes dohánytermékek ára a napokban. A középkategóriás Pall Mall dobozáért 499 forintot kell fizetni. Sok dohányos mondogatta korábban, az 500 forintos ár olyan határ, ami után komolyan elgondolkodnak azon, hogy végleg leteszik a füstölnivalót. A hazai nagy dohánycégek is tisztában lehetnek a „lélektani határral": a kereskedők szerint is ezért olvasható a cigaretta árának első számjegyén az 5-ös helyett továbbra is a 4-es szám. Persze azt sem árt tudni, hogy a dohánycégek a tavalyi év második felében már végrehajtottak egy burkolt áremelést, amikor az addig húszszálas dobozból egy szálat „eltüntettek". Így a középkategóriás cigi 499 forintos ára 19 szálra vonatkozik. Drágult egyébként a Sopianae és a Viceroy is. Előbbi 470-ről 480-ra, utóbbi 385-ről 398 forintra emelkedett.

Füstölgő direktor

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatója elmondta, folyton tervbe volt véve, hogy egyszer leszokik a cigarettáról, de végül sosem próbálta meg. Mint mondta: hogy felhagyjon eme káros szenvedéllyel, arra talán csak egy intenzív osztályon történő főorvosi vizit bírhatná rá. Székhelyi József életében először egy Fecskére gyújtott rá: doboza akkoriban 3 forint 30 fillérbe került. Ma a 499 forintért kínált márkát szívja.

A Mars téri piacon, a mázsaháznál üzemelő trafik alkalmazottja elmondta – boltjától egyébként néhány méterre árulják feketén a füstölnivalót –, ilyen kis mértékű áremelést az emberek nem is vesznek észre. Forgalma nemcsak emiatt, a feketézők miatt sem csökkent, hiszen mindössze egy cigimárka az, ami boltjában és az illegálisan árulók nejlonzacskóiban is megtalálható. – Nem is vettem észre, hogy megint többe kerül – csodálkozott Pintér István. A húsz éve dohányzó férfi elmondta, a cigit általában élelmiszerboltban, más termékekkel együtt veszi meg, ezért nem tűnt fel neki az áremelés. – Heti három doboz az adagom. Még évekkel ezelőtt, amikor itthon jóval olcsóbb volt a dohány, elszörnyedve hallgattuk, hogy nyugaton átszámítva ötszáz forintot is elkérnek dobozáért. Akkor megfogadtam, ha egyszer itthon is ennyibe kerül majd, abbahagyom a dohányzást. Most mégsem tudok lemondani róla – beszélt függőségéről.

Még több nikotin

Az a nikotinmennyiség, amelyet egy dohányos egy cigaretta elszívásával belélegez, 11 százalékkal nőtt 1998 és 2005 között, ami azt jelenti, hogy a „dohányzási járvány" egyre súlyosabbá válik, és a leszokás egyre nehezebb – olvasható a Harvard Egyetem nemrég közzétett jelentésében. Az átlagos emelkedési arány márkától és típustól függetlenül érvényes, és a nagy cigarettagyártók adatai alapján számították ki a kutatók. Az eredmény arra mutat, hogy a végtermék könnyebben okoz függőséget, mint korábban – figyelmeztettek.

A Mars üzletház előtt három nő kínálta a Szerbiából behozott cigarettát. Árat nem emeltek, mégis egyre nehezebben tudják becsempészni Szerbiából, és egyre kevesebben vásárolnak is tőlük. – Heti két-három kartont próbálok behozni az országba, de legtöbbször lebukom a határon, és kidobatják velem az árut. A határőrök pedig naponta kétszer látogatnak meg minket a piacon – mesélte egyikük. A zárjegy nélküli, húszszálas Viceroyt 300-ért kínálják, jó, ha napi öt dobozzal el tudnak adni belőlük. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség elnöke még tavaly augusztus végén Szegeden úgy fogalmazott: olyan adópolitikát akarnak bevezetni, ami a mindenkori átlagkeresethez viszonyul, illetve minden eszközzel fel akarnak lépni a csempészekkel szemben. Törekvésük – az áremelés ellenére – úgy tűnik sikert hozott. A csempészek állítása szerint is kezdenek kimerülni a készletek a feketepiacon. A több tízezer forintos büntetés lehetősége és a szigorú vám miatt az árusok úgy látják, egyre kevésbé éri meg illegálisan cigarettát kínálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!