Szeged és környéke

2007.01.16. 15:19

Kombinált helyett zóna

Januártól huszonöt százalékkal nőttek a parkolási tarifák Szegeden, tegnaptól már csak az új bérletekkel és parkolószelvényekkel lehet megállni a fizetős részeken. Nem volt kevesebb kocsi, mint az áremelés előtt: az autósok nagy része fizetett, vagy trükközött.

Tombácz Róbert

Tegnap jól fogyott a Mikulás-csomag. Fotó: Segesvári CsabaJanuártól huszonöt százalékkal nőttek a parkolási tarifák Szegeden, tegnaptól már csak az új bérletekkel és parkolószelvényekkel lehet megállni a fizetős részeken. Nem volt kevesebb kocsi, mint az áremelés előtt: az autósok nagy része fizetett, vagy trükközött. Kombinált helyett azonban a zónabérletek váltak népszerűvé – no meg a mozgáskorlátozott-igazolványok.

Tegnaptól már csak az új, megdrágult bérletekkel lehet parkolni Szegeden, ráadásul a József Attila sugárút–Római körút–Felső Tisza- part által határolt területeken és a rakparton is fizetniük kell az autósoknak. Tavaly ezt azzal indokolták, hogy az intézkedés a parkolóhely-hiányt orvosolja majd a belvárosban. Mi tegnap azt tapasztaltuk: semmivel sincs több hely, mint az áremelések előtt. Egyedül a rakpart volt szellős: a tizenöt ott parkoló autó közül csak hármon nem volt sem bérlet, sem szelvény.

Tegnaptól ráadásul már nemcsak figyelmeztetnek, de bírságolnak is az ellenőrök. Munkájuk nyomával kora délután a belváros több pontján is találkoztunk: több, ötezres csekket tartalmazó Mikulás-csomag volt az ablaktörlők alá csúsztatva.

Emiatt bosszankodott Sánta Kálmán is, aki még 2006-os kombinált bérlettel próbált meg parkolni a Fekete Sas utcában. Azt mondta, úgy tudta, január végéig még elfogadják a régieket. Újat nem akar venni, mert sokallja – inkább zöld zónára szólót vásárol, hiszen úgyis a belvárosban kell naponta parkolnia. Szent István téri otthona viszont a sárga zónába tartozik, de ha oda lakossági bérletet vesz, még akkor is olcsóbban jön ki, mintha kombináltat venne – számolt a férfi.

Kártyaparti – csomagokkal

Végigjártuk a Deák Ferenc utcát, hogy kiderüljön, hányan váltottak új bérletet, és milyen típusok népszerűek a belvárosban. Felmérésünk szerint 2007-es kombinált bérlete nyolc autósnak volt, zöld övezetre tizenketten, sárgára négyen váltottak kártyát. Ez utóbbi természetesen itt nem volt megfelelő – mégsem láttunk a kocsikon csomagot. Mozgáskorlátozottból is bőven akadt: nyolc szélvédő mögött láttunk erről szóló kártyát. Mindössze négy olyan kocsit találtunk, amelyek tulajdonosai az utcában élnek, ők lakcímkártyával, személyi igazolvánnyal igényelhetik a csak az adott utcában használható lakossági bérletet. Csak négy olyan kocsi állt az utcában, aminek érvénytelen vagy semmiféle bérlete sem volt.

A Jókai utcában, a belváros legfrekventáltabb részén éppen a Szepark két ellenőre dolgozott. Az új parkolóbérletek „premierje" szerintük elég jól sikerült, nem volt több bliccelő, mint egy átlagos hétköznapon. Úgy látják azonban, a kombinált éves bérletek helyett egyre többen csak egy-egy zónára váltanak vagy havibérletet vesznek.

Az ellenőröket elkísérve láttuk, hogyan próbálnak trükközni a szegedi autósok. Először is világossá vált: Szeged a mozgáskorlátozottak városa, hiszen szinte minden negyedik kocsinak – főként terepjáróknak és más nagy értékű kocsiknak – a szélvédője mögött láttunk az ingyenparkolásra jogosító kártyát. Ezek valódiságát azonban csak a rendőrök vizsgálhatják. Az árvízi emlékműnél a díszburkolaton parkolt egy autós. A Tisza Lajos körúton több üres fizetőparkolót láttunk – míg az autósok a járdára álltak. Láthatóan nemigen tartottak attól, hogy megbüntetik őket vagy elszállítják a kocsijukat.

Egy másik ellenőrpáros azonban már arról számolt be: a parkolásba újonnan bevont területeken elég sok Mikulás-csomagot osztottak ki, mivel sokan még mindig megszokásból parkolnak. A Sajka és a Maros utcában mi is láttunk az új zónahatárnak áldozatul esett autósokat. Egyikük, Vigh Imréné felháborítónak tarja, hogy saját lakása előtt is fizetnie kell a parkolásért. – Négyezerhatszáz forintot kell azért fizetnem csak azért, mert itt lakom. Talán el kellene költöznöm?! Vagy csukjam össze a kocsit és vigyem föl a lakásba?! – tette fel a szónoki kérdést a nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!