Szeged és környéke

2007.01.23. 15:19

Könnyűipari és egészségügyi együtt

Közel ezer nappali tagozatos középiskolás tanul szeptembertől a jelenlegi Kodály téri, 650 férőhelyes általános iskolában. A zsúfoltság a szegedi egészségügyi és a könnyűipari szakközépiskolák összevonása után jöhet létre. Az átszervezés pedagógusállások megszűnésével jár.

Cs. Gát László

A babák is költöznek a demonstrációs teremből. Fotó: Frank YvetteNyáron összeköltözik a Kossuth Zsuzsanna Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Szakképző Iskola, valamint a Tisza Lajos Könnyűipari Szakközépiskola. Közös otthonuk a jelenlegi Kodály Téri Általános Iskola lesz, ahol megszűnik az alapfokú oktatás. Mindkét intézményben már másodszor csomagolnak. A Tisza Lajos 1994-ben költözött a Kálvária sugárút végéről a József Attila sugárútra, míg a Kossuth Zsuzsa 1998-ban pakolt át a Kálvária sugárút elejéről a Gutenberg utcába. A több mint ötvenéves iskolák most egybekelnek.

Az igazgatók és az önkormányzat illetékesei ma járják be az új otthont. Az egyik kérdés: hogyan fér el közel ezer nappali tagozatos diák délelőttönként a hatszázötven férőhelyes iskolában. Mindkét intézményben van levelezős, illetve estis oktatás is. Solymos László alpolgármester elmondta: kiszámolták, ha a végzősök elhagyják az iskolát, a többieknek lesz helyük.

Két ingatlan

A költözéssel egy belvárosi és egy ugyancsak frekventált helyen fekvő terület szabadul fel. Információnk szerint a közel kéthektáros József Attila sugárúti ingatlanon hipermarket épül. Ezt Solymos László cáfolta. Azt mondta, az önkormányzat még nem döntött az ingatlanok sorsáról.

Az már biztos, hogy egy tantestület lesz, egyetlen igazgatóval, akinek személyéről a februári közgyűlés dönt. Az összevont iskola Kossuth Zsuzsanna nevét viszi tovább – tudtuk meg az alpolgármestertől.

Pedagógusoktól kell majd megválni, mert az átszervezés és a tízszázalékos óraszám-növekedés miatt leépítik a tantestületeket. A mai egyeztetés után derül ki, hány tanár marad állás nélkül. – A tantárgyfelosztást már vizsgáljuk, ami alapján eldől, hány pedagógusra lesz szükség – mondta Horváth Attila, a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola igazgatója. Kollégája, Koczor Lajos annyit fűzött hozzá, hogy hét tanárral már megállapodott a nyugdíjazásról.

– Bennünket nagyon megdöbbentett a polgármester úr bejelentése, hiszen az iskola jó statisztikai mutatókkal rendelkezik, és tapasztalataink szerint szükség van a könnyűipari dolgozókra a térségben. Ezt bizonyítja, hogy a nyitott kapu akcióinkon nagyon sokan vettek részt. Mondanom sem kell, a nevelőtestület rendkívül el van keseredve – magyarázta Koczor Lajos, a Tisza Lajos szakközépiskola igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!