Szeged és környéke

2007.01.28. 15:19

Kormányellenes baráti társaság

Körülbelül húsz autóval, mintegy hetvenen járták tegnap a megyét. A kirándulásra emlékeztető vármegyefutam a kormány ellen szerveződött. A résztvevőkkel csöpögő csapról és „cionista szabadkőművesekről" is szót ejtettünk.

Gonda Zsuzsa

Fotó: Segesvári CsabaSzinte zavarban voltam. Mintha egy klub vagy egy baráti társaság rendezvényébe tolakodtam volna be. Pedig az esemény nyilvános volt: vármegyefutam a kormány és a miniszterelnök ellen. A zászlóktól, transzparensektől eltekintve mégis inkább egy kirándulásra emlékeztetett. Csomagolt ebéd a szatyrokban, a hidegre való tekintettel kínálgatott pálinka és/vagy csokilikőr, párkeresés („Ki jön még az én autómban?"), baráti kézfogások, csoportkép. A „kirándulók" szombaton 9 órakor a szegedi városháza előtt gyülekeztek, onnan indultak egész napos megyejárásra.

– Ez nem kirándulás – cáfolta a látszatot Siklósi András, a Forradalmi Nemzeti Bizottmány szegedi elnöke, majd azt is megmondta, hogy mi: autós demonstráció, melynek célja egységbe tömöríteni a megye hasonlóan gondolkodó lakóit, előkészülni az alkotmányozó nemzetgyűlésre, megszervezni az új parlamentet (amely alsóházból, felsőházból állna, de a jelenleginél kisebb létszámmal működne). A tüntetéssorozat karácsony előtt kifulladt, most újra fel szeretnék rázni, akit lehet.

– Mit szól a család az elhivatottsághoz? Mégiscsak szombat van, nincs egy neheztelő feleség, vagy egy megjavítani való vízcsap otthon? – kérdeztük a bizottmány vezetőjét, aki elismerte: a családi békét nem szabad veszélyeztetni, de sok a megértő rokon.

Konvojok az egész országban

A megyejárás szombaton az egész országban zajlott. Budapesten a konvoj mindössze nyolc autóból állt, a legtöbb megyében körülbelül 15-20 gépkocsiból. Csongrád megyében húsz jármű, és mintegy hetven ember vett részt a demonstráción.

A futamot közben eligazították: a közlekedési szabályokat betartva haladni, ha valaki előzni akarja a konvojt, azt ebben segíteni kell.
– Cionista szabadkőművesek – zavarta meg a nyugodt szemlélődést egy hirtelen mellénk lépő férfi, aki rögtön költői kérdéssel folytatta: még én vagyok nacionalista? Mit is mondhattunk volna, inkább megszemléltünk egy kidekorált Opelt, melyen a „gyúrcsány futam DJ, népirtó kúrmány, takarodj" feliratokat olvastuk. Az autóból a székely himnusz szólt.

– A megszorítás nem megoldás – taglalta gazdasággal kapcsolatos elveit egy férfi, majd a menet megindult. A túrán nem vettünk részt, a társasághoz a megyeháza előtt, este fél hat körül csatlakoztunk ismét. Szőri László, aki magát pillanatnyi szóvivőként mutatta be, elmondta: különösen Mórahalmon fogadták őket szívesen, ahol Nógrádi Zoltán polgármestertől teát és szendvicset is kaptak – meg is tapsolták a kisváros első emberét.

– A megyei önkormányzat már a miénk, hamarosan a városi is a miénk lesz – vázolta nagy ívű terveit a futam egyik résztvevője, mások a következő program, a félpályás útlezárás időpontját egyeztették (jövő héten pihenés, két hét múlva lezárás).

– Szálasi alatt is szavaltak Petőfit. Most talán be akarják tiltani őt is? – szögezte nekünk a kérdést váratlanul egy férfi. Később kiderült: az Árpád-sávos zászlót védi. A tüntetők egy témajavaslattal köszöntek el: írjak cikket az említett lobogó történetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!