Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

Közel százezer forint is megmaradhat

Gázártámogatással ért fel eddig az enyhe tél, az egyedi fűtésű lakásokban tízezreket spóroltak a lakók. Az idei téli lábbelink valószínűleg túléli a szezont, jövőre hibátlan állapotban vehetjük elő a csizmát.

Fekete Klára

Tavaly január végén már lázasan kerestünk leárazott csizmát az üzletekben, mivel a napi futkosóst addigra szétette a latyak és a só. Ezt a kiadást most megspórolhatjuk: november óta alig kellett téli lábbelit venni a lábunkra, a csizma, téli bakancs valószínűleg könnyedén átvészeli majd a februárt és hibátlan állapotban vehetjük elő az ősszel. Ezzel átlagosan 8-15 ezer forintot takaríthattunk meg, az összeg egy négytagú család esetében elérheti a 20-30 ezret is. Eddig nem volt szükség kesztyűre, sapkára sem. Ezek a cikkek ráadásul fogyóeszközök, nincs tél, hogy egyik-másik ne veszne el. Listánkra nyugodtan ráírhatjuk, hogy 1-2 ezer forintot – olcsó árakon számolva – minimum megtakaríthattunk.
Az igazi gázártámogatás az enyhe tél – ez a kijelentés ma már szállóige.

November elejétől idáig – egy-két kritikus hetet leszámítva – alig ment nulla fok alá a levegő hőmérséklete. Az egyedi fűtésű, átlagos felszereltségű 70-80 négyzetméteres lakásokban a kemény fagyok idején napi 15 köbméter gázt is elégetnek – most 6-8 köbméterből ki lehet jönni.
A megtakarítás havonta, támogatás nélküli gázárral számolva közel húszezer forint. (Táblázatunkban kisebb összeggel számoltunk, hiszen a korábbi években is voltak enyhe időszakok a télben.) A legmodernebb kazánnal, a legjobb nyílászárókkal ellátott új lakásokban élők 5-6 köbméteres napi fogyasztásról számolnak be. De a lakótelepeken is spórolhatnak a távfűtés árán: havi átlagban háromezer forinttal lesz kisebb a számla.

Az autósok is örülhetnek: legalább havi tíz liter benzin árát, 2500 forintot spórolhatnak meg azzal, hogy nem jéghideg motort indítanak be napjában többször is. Ezen a télen szinte egy fillért sem kellett autóápolásra költeni, a jég- és zároldó spray-kre, az egyéb téli kellékekre most nincs szükség, és nagy ritkán kell csak az autómosóhoz bekanyarodni. Számításaink szerint a három hónap alatt csak ezen a tételen hétezer forintot takaríthattunk meg. És akkor még a téli időszakban előforduló sűrűbb koccanásokról nem is beszéltünk, a kevesebb baleset miatt a karosszérialakatosoknak ez idő tájt nem kell túlórázniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!