Szeged és környéke

2007.01.04. 15:19

Kutyául jártak a heroincsempészek

Két jelentős mennyiségű heroinfogásra is büszkék lehettek a röszkei pénzügyőrök a tavalyi esztendő utolsó két hónapjában. A csempészáru felderítésében mindkét alkalommal egy kábítószer-kereső kutya segítette a vámosokat. Ő Leó.

Leó két hónap alatt 190 milliót keresett Fotó: Segesvári CsabaNem tétlenkedtek a röszkei pénzügyőrök a tavalyi esztendő utolsó két hónapjában: novemberben hetvenmillió, decemberben százhúszmillió forint értékű heroint foglaltak le a magyar–szerb határon. Mindkét esetben speciálisan kiképzett kábítószer-kereső kutya szimatolta ki a csempészárut. A hatéves németjuhász kan kutyát, Leót akkor vetették akcióba az egyenruhások, amikor különböző jelek alapján gyanút fogtak, és a járművek aprólékos – ők úgy mondják, tételes – átvizsgálása mellett döntöttek.

Eszmei értéke milliókra rúg

Leó, „akinek" eszmei értéke milliós nagyságrendű, szorgalmasan szimatolt: rejthették bontatlan kávéba, kabátbélésbe, dobozos üdítőbe vagy éppen DVD-lejátszó belsejébe a kábítószert, a csalhatatlan szimatú kutya rátalált.

A röszkei vámhivatal parancsnokhelyettese, dr. Csóty Gábor elmondta, hogy a kutya a testület tulajdona, több más ebtársával egyetemben. A négylábúak kábítószer és cigaretta felkutatásában segítenek. – A mi munkánkban nélkülözhetetlen állatokat a gazdáikkal együtt a fővárosban képezik ki. Sokat segítenek, de azért az emberek, a pénzügyőrök szakszerű eljárása a meghatározó a vizsgálódás során. A kockázatelemzés után tudni kell hova küldeni a kutyát – emelte ki az őrnagy.

A tavaly év végén felderített két kábítószer-csempészés esetében több olyan tényező is akadt, ami indokolta a vámosok tüzetesebb vizsgálódását. Az elmúlt esztendő februárjában 14 millió forint értékű, 2042 gramm hasist; márciusban 21 ezer 772 gramm efedrint foglaltak le a pénzügyőrök Röszkén. Ekkor még kutyás segítség nélkül. A novemberi 70 milliós és a decemberi 120 milliós heroinfogásnál azonban már Leó is besegített.

Nyaralni is viszik az ebeket

A kábítószer- és cigarettafelderítésre használt kutyák a kiképzőjükkel élnek: az otthonukban nevelik, sőt még nyaralni is magukkal viszik a speciális ebeket. Leó gazdája tizennégy hetes bentlakásos kiképzés után vihette haza a kutyát.

– Az első hónap arra kellett, hogy egymáshoz szokjunk, az azt követő tíz hét azonban már a kőkemény munkáról szólt. A kiképzés végén különböző helyszíneken gyakorlatokat is végeztünk: elrejtettük a szert, a kutyának pedig meg kellett találni – emlékezett vissza a fiatalember.

A pénzügyőrség állományához tartozó speciálisan kiképzett kutyák nagy része németjuhász, de vizsla és labrador is akad közöttük. – Leónak én vagyok a második gazdája. Egy nyugdíjba vonult kollégától maradt rám, két éve. Ma már elválaszthatatlanok vagyunk egymástól – mesélt a kutya és az ember közti kötelékről a pénzügyőr.

Húsz perc a találatig

Hogy magunk is meggyőződjünk Leó szakértelméről, rögtönzött bemutatót is tartottak a röszkei vámosok. Egy kamionba a pénzügyőrök által elrejtett kábítószercsomagot húsz perc alatt találta meg a jó szimatú eb.

Horváth Levente

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!