Szeged és környéke

2007.01.09. 15:19

Leáldozóban a mozgóképkölcsönzés

Több video- és DVD-kölcsönző zárt be az utóbbi időben Szegeden is, az internetről ugyanis szinte bármilyen film letölthető. Aki talpon akar maradni, fejlesztenie kell a szolgáltatásait. Az egyik szegedi kölcsönzőben netes rendelés után futárok szállítják ki ingyen az esti szórakozást, a másik helyen kávézás közben éjjel-nappal hozzájutunk a legújabb filmekhez.

Tombácz Róbert

Egyre kevesebb a kuncsaft a kölcsönzőkben. Fotó: Frank YvetteAz utóbbi időben egyre több, kisebb-nagyobb videokölcsönző húzta le végleg a rolót Szegeden, a trend azonban világszerte érvényesül. Mivel az internetről – szerzői jogok ide vagy oda – szinte bármilyen film letölthető, sőt a feliratok beszerzésére külön website működik, az emberek kevésbé hajlamosak törvényesen kölcsönözni.

Nonstop kínálat

Tizenhét éve működik a Kereszttöltés utcában a Video Cápák – amit már inkább DVD Cápákra kellene keresztelni, mivel az összes VHS-kazettájukat kiárusították pár hónapja. Mint Dávidné Simon Mária, a cég képviselője elmondta: hogy az új piaci körülmények között életben maradjanak, bővítették a profilt és fejlesztésbe fogtak. Maga a kölcsönző csupán egy négy-öt négyzetméteres helyiség – ahol automatából válogathatók a filmek, amiket ide is kell visszahozni. A kölcsönzés nagyjából fél percig tart, így nemigen alakul ki sor. Aki keresni, böngészni akar a kínálatban vagy bele akar nézni a filmbe, otthonról, a cég honlapján keresztül ezt is megteheti, így ide már célirányosan érkezik. A regisztrált kuncsaftok mágneskártyával napi huszonnégy órában bérelhetnek filmet, a gyerekek kártyája ráadásul rögtön letiltja azokat a korhatáros filmeket, amelyek nem nekik valók.

Nem tart vissza a büntetés

A szerzői jogsértések – mint az illegális filmletöltések – két évig tartó börtönnel, közmunkával, pénzbüntetéssel sújtható vétségek, rendkívüli estekben azonban akár nyolc év is járhat értük. Ha sikerül azokat bizonyítani. Mint az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) tájékoztatott, ilyen esetekben azt vizsgálják: a letöltő tudta-e, hogy illegális tartalmat másolt le magának, vagy nem tudta. A fájlmegosztás ugyanakkor nem büntetendő – egészen addig, amíg nem jogvédett tartalmakat adunk más tartalmak helyett. Hazánkban tavaly huszonnyolcezer filmet töltöttek le naponta.

Horror habos kávéval

Ottjártunkkor egy fiatalember hozta éppen vissza a Penge című akcióhorror harmadik részét. Nagy Zsolt régebben is törzskölcsönző volt, de elégedett az új szolgáltatással is. Mint mondta, így nem kell figyelnie a nyitva tartásra: ha lejár a kölcsönzési idő, ettől függetlenül is leadhatja a lemezeket. A fiatalember ezután habos kávét rendelt. A pici helyiség melletti nagyobban ugyanis kávézó nyílt, ahol péksüteményt és internetet is kínálnak. Az elsőéves joghallgató Jani Eszter is itt intézte ügyes-bajos dolgait a neten. A vizsgaidőszak miatt ugyan még nem kölcsönzött, de neki is szimpatikus a gépesített megoldás. De a kávézó pultosa szívesen el is beszélget az ügyfelekkel, filmet ajánl, ha igénylik.

Házhoz szállítva

Az újszegedi Fülemüle kölcsönzőben másféle stratégiával próbálkoznak: háromezer filmet, széles választékot, sok kópiát kínálnak, a filmeket pedig futárokkal ingyen házhoz és visszaszállítják. Telefonon és interneten is lehet rendelni, a webes forgalom intenzíven növekszik – mondta el László Ildikó. Az üzletvezető elárulta: a trenddel szemben náluk emelkedett a forgalom az utóbbi időben, ami részben a bezárt szegedi videotékák ügyfélköréből származik, részben a megrendelőknek kényelmes szolgáltatással magyarázható. Az üzletben egyéb szolgáltatást, fotókidolgozást is vállalnak, ami szintén vonzza az embereket.

S hogy az internetes letöltések miért nem ütötték még ki a mozgóképkölcsönzők egy részét? László Ildikó szerint sokaknak elege van az ócska minőségű kalózfelvételekből, vagy azért jönnek be hozzájuk, mert csupán egyszer-kétszer akarnak megnézni egy filmet. Bérlettel akár egy üres cd áráért kölcsönözhetnek filmet, és nem kell a tárolással bajlódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!