Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Lezuhanó fa okozott tragédiát

Kártérítés megfizetésére kötelezte a bíróság a siófoki önkormányzatot egy szegedi fiatalember halála miatt. A tragédia még 2003-ban történt. Az önkormányzat a három és fél évig tartó pereskedésben gyakran kegyeletsértő módon vitatta saját felelősségét.

Oláh Zoltán

Terjék Csabánét, a fiú édesanyját a per is megviselte. Fotó: Frank YvetteA 27 éves Terjék Péter menyasszonyával és barátaival Siófokon, közterületen, a közúti forgalomtól elzárt Petőfi sétányon, szélmentes időben sétált, amikor rázuhant egy 3-3,5 méter hosszú, 15-25 centiméter átmérőjű faág. A szegedi fiatalembernek betört a koponyája, a fejét ért ütéstől elveszítette az eszméletét, összeesett. Mentők szállították a helyi kórházba, majd onnan Budapestre. Többé már nem is tért magához, nyolc nappal később az idegsebészeti klinikán meghalt.
Az óriási visszhangot kiváltó tragédia 2003. június 8-án történt.

– Mivel a siófoki önkormányzat nem ismerte el a felelősségét, Péter menyasszonya, valamint a fiú szülei és a cége bírósághoz fordult. A Somogy Megyei Bíróság néhány napja hozott közbenső, jogerős ítéletében kimondta a siófoki önkormányzat kártérítési felelősségét – eleveníti fel az előzményeket ifj. Szilágyi János szegedi ügyvéd.

– Zsuzsival, Péter élettársával nyolc napig, reggel hattól este tízig ott voltunk a betegágy mellett. Éjszakára azért nem maradtunk, mert azt a mi érdekünkben nem engedték meg az orvosok – mondja tegnap, több mint három és fél évvel a tragédia után is a könnyeivel küszködve Péter édesanyja, Terjék Csabáné. – Tudja, amikor a fiamra rázuhant a faág, és ő súlyosan megsérült, én Erdélyben, a csíksomlyói búcsún voltam, imádkoztam. Férjem, Csaba hívott fel telefonon, tőle tudtam meg, hogy mi történt. Egy harmincfős csoport tagjaként jártam Erdélyben, és amikor a többiek meghallották, hogy milyen csapás ért, egy nappal a hazautazás előtt mindnyájan úgy döntöttek, ők is jönnek.

Elszámolt az Istennel is

Az édesanya a fia halála után összeveszett az Úrral, két évig templom felé sem nézett. Időközben megbékéltek. Elmondja, fiának volt egy csodálatos, kilenc évig tartó kapcsolata, gyerekeket szerettek volna, testvérével építkezni akartak, évekkel ezelőtt céget alapítottak, iskolákat végzett, diplomaátvétel előtt állt, amikor meghalt.

Az asszony egy ideig vívódik, láthatóan erőt gyűjt a folytatáshoz. Pár perc múlva beszélni kezd az évekig tartó eljárás sokszor kegyeletsértő részleteiről. Terjékné nem értette, és máig nem érti, hogy a siófoki önkormányzat nevében eljáró ügyvéd miért kérdőjelezett meg tényeket, miért vonta kétségbe, hogy a sérülést a fia fején a lezuhanó ág és nem baseballütő (?) okozta; mi vezette akkor, amikor felvetette, miért nincs meg a koponyatörést okozó faág; és mi akkor, amikor arról próbálta meggyőzni a bíróságot, hogy már a platánfasor sincs meg, emiatt nem is lehet megállapítani, hol történt a tragédia.

Szilágyi János az évekig tartó pereskedésben tanúkkal és tucatnyi szakértővel próbálta alátámasztani, hogy a mindent vitató, mindent megkérdőjelező siófoki önkormányzatot felelősség terheli Terjék Péter halála miatt, és kártérítéssel tartozik a fiatalember menyasszonyának, a szülők és a fiú cégének.
– Az önkormányzat felelősségét kimondta a bíróság, kártérítés megállapítására még csak ezután kerül sor. Hatmillió forint körüli összeg megfizetését kezdeményezzük – válaszolja Szilágyi János ügyvéd a kártérítést nagyságát firtató kérdésre.

– Nincs az a pénz, ami pótolná Pétert, de a siófoki önkormányzatnak tudomásul kell vennie, hogy felelősséggel tartozik a fiam haláláért – mondja a beszélgetés végén Terjék Csabáné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!