Szeged és környéke

2007.01.15. 15:19

Magántanárnál – analízistől a kínai nyelvvizsgáig

Számos színvonalas iskola és nívós egyetem is működik Szegeden – képzéseikkel mégsem elégedett mindenki. Aki többet, jobban vagy mást akar tudni annál, amit az iskolában tanulhat, magántanárt keres. A privát oktatás piaca virágzik Szegeden.

Tombácz Róbert

Fotó: Schmidt AndreaA megyei hirdetőújságban, az egyetemi faliújságokon, a villanyoszlopokon egymást követik a mai egyetemes nyelv, az angol oktatását kínáló hirdetések. Ez a piac telített, már specializálódás felé halad. Valaki gyerekeknek tart órát, valaki nyelvvizsgára való vagy szaknyelvi felkészítést vállal, más számlaképességét, anyanyelvi tudását, gyakorlatát vagy türelmét hangsúlyozza. Az árak ennek megfelelően 800 és 2000 forint között változnak.

Oroszt már annál kevesebben tanítanak, noha a kereskedelemben sokat jelenthet a keleti nyelv ismerete. A szegedi Kálai Zsófia is heti tíz órát tanít otthon oroszt – míg meghirdetett franciaóráira nemigen van igény. Ezerkétszázért adja az órákat, heti 1-2 alkalommal találkozik diákjaival, akiknek zöme húsz és huszonöt közötti. Két éve ad magánórákat, mert diplomaszerzés után nem kapott tanári állást, tanítani viszont szeret. Diákjai egy részének már van alaptudása, míg másoknak tetszik a nyelv, érdeklődnek iránta. Mint mondja, az első öt óra után mindenkiről kiderül, hogy komolyan veszi-e a tanulást, vagy csak „hirtelen felindulásból" kóstolt bele az oroszba.

A magyar irodalmat, nyelvtant, történelmet akár angolul is tanító Bánfi Tünde szerint sok tanárként végző fiatal próbál megélni a magántanítványokból, de erre csak az idegen nyelvet tanítóknak van esélyük. Ő is így került ebbe a helyzetbe: kezdő tanárként egy leépítésnél az elsők között váltak meg tőle, két éve tanít otthon. Először úgy gondolta, nyáron a pótvizsgák miatt sokan jönnek majd, de ez elmaradt.

Neten még kevesen keresnek

Interneten keresztül is több szegedi oktató kínálja óráit, gitártól a spanyol nyelvoktatásig. A magyart tanító Papp Renátánál az iwiwen keresztül csak egy tanítvány jelentkezett, és az angol–spanyol szakon végzett Nagy Katalin is csupán három tanítványra lelt ezen az úton. Mindketten azt mondják, a webes oktatási hirdetéseknek Szegeden egyelőre még kicsi a hatékonysága, bútort eladni, albérletet találni ennél már jóval könnyebb így.

Az érdeklődés inkább félév előtt, december-január környékén jelentkezik, amikor a szülők belátják, hogy csemetéjük megbukik, ha nem kapcsol rá sürgősen a tanulásra. Ekkor jön Tünde, nyolc-kilencszáz forintért adja óráit, amit egyes szülők a felére próbálnak lealkudni, sikertelenül.
Bosszankodni csak akkor szokott, amikor a megbeszélt időben nem jön a diák, de még csak nem is telefonál. A korrepetálandó gyerekek mellett volt már kínai és amerikai tanítványa is: az előbbi boltjában megforduló vevőkkel szeretett volna beszélni, az utóbbi pedig magyar egyetemre jelentkezett, amihez középfokú magyar nyelvvizsgát kellett tennie. Hosszas munkával mindkettejüket sikeresen felkészítette.

Kovács Gézáné harminc éve ad német magánórákat, de emellett sokáig dolgozott nyelviskolában, tartott cégeknél is szaknyelvi oktatást. Mint meséli, volt olyan év, amikor heti negyvenöt órát vállalt otthon, amiből már meg lehet élni. Most csak tizenkét tanítványa van, így emellett tolmácsként és fordítóként is dolgozik. A tanárnő szerint az eredményes oktatás alapja, hogy minden órán minden nyelvi készséget fejlesszenek a hallásértéstől a nyelvtanig. Persze ehhez kell a diák felkészülése is. A tapasztalt pedagógus szerint a kereslet egyre csökken, kevesebb a jelentkező, mióta az emelt szintű érettségi kiváltja a középfokú nyelvvizsgát. Neki azonban nem igazán kell emiatt aggódnia, hiszen sokéves gyakorlata miatt mindig tele a naptára, elég számára az elégedett tanítványok „szájreklámja" is.


Chang Yü tanítványai

Kínai nyelvet és szolfézst tanít a Szegeden élő Chang Yü, aki három év alatt tanult meg gyönyörű kiejtéssel beszélni magyarul. Diplomát szerzett Kínában, majd Szegedre jött, hogy operaéneklést tanuljon. Tizenöt-tizenhat tanítványa között van hétéves kisfiú és ötvenéves férfi is. Többségük a nyelv iránt érdeklődik, mert nyitott a keleti kultúrára, vagy üzletemberként kínai ügyfelekkel kell elboldogulnia, esetleg a thai chi vonzotta a kínai felé. Mint a fiatal nő mondja, hasznos, ha tud az ember kínaiul, mert húsz év múlva akár a világgazdaságot is uralhatja a többmilliárdos nép. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!