Szeged és környéke

2007.01.29. 15:19

Marakodnak az örökösök a vagyon fölött

Két éve ölték meg a horgosi Szalma családot. 2005 januárjában pisztollyal és késsel végeztek a négy felnőttel és a két gyerekkel. A hidegvérrel végrehajtott gyilkosságoknak még csak gyanúsítottja sincs.

A Szalma gyerekek sírjára az egykori osztálytársak a virág mellé mindig visznek egy kis ajándékot is. Most egy baba csücsül a fejfára erősítve. Fotók: Frank YvetteKét éve ölték meg a horgosi Szalma családot. 2005 januárjában pisztollyal és késsel végeztek a négy felnőttel és a két gyerekkel. A hidegvérrel végrehajtott gyilkosságoknak még csak gyanúsítottja sincs. A családtagok és a horgosiak szerint nem is lesz. Tegnap misét mutattak be az áldozatok emlékére.

– Nekem már legalább másfél éve nem mondnak semmit a rendőrök, pedig annyit jó lenne tudni, hogy hol tart a nyomozás – mondja a két éve meggyilkolt Szalma Nelli apja, Szabó Árpád. Az idős férfi hozzáteszi, neki is ugyanaz a véleménye, mint a horgosiak többségének, szerinte sem derül ki soha, hogy lányáéknak miért kellett meghalni.

A Szegedtől néhány kilométerre, a határ túloldalán lévő, többségében magyarok lakta Horgoson ismét beszédtéma a Szalma család két évvel ezelőtti kivégzése. A hírzárlat miatt a szerb újságok, rádiók és tévék tudósítói az „évfordulón" a családtagoktól és a falubeliektől próbálnak új információkhoz jutni. A falu központjában, a nagy forgalmú pénzváltóban nők és férfiak olykor egymást óvatosságra intve beszélnek Szalmáék feltételezett, de hivatalosan nem megerősített maffia- és politikai kapcsolatairól, ember- és szeszcsempészetről, eurómilliókról. Szinte mindenki megemlíti az örökösök pereskedését is az irdatlan vagyon fölött.

A Szalma család megölt tagjait 2005. február 3-án ugyanabba a sírba temették el. A horgosi temetőben a művirágokkal díszített négy barna és a két fehér színű fakereszt a két év alatt megkopott. A családtagok ritkán, az agyonlőtt gyerekek osztálytársai azonban gyakran megfordulnak a temetőben. Ők a virágok mellett ajándékokat is visznek. A két fehér fejfán mindig lóg valamilyen játék, most éppen egy-egy mosolygó rongybaba.

Horgoson nem szívesen elegyednek szóba az újságíróval a helybeliek, bár a mai napig téma a faluban a szörnyű gyilkosságA szörnyű bűncselekményt a temetés előtt két nappal fedezték fel. Szakértők szerint a máig ismeretlen tettesek január 24-én, az esti órákban egy 7,65-ös kaliberű pisztollyal ölték meg a 40 éves Szalma Nándort és 34 éves feleségét, Szalma Nellit, valamint gyerekeiket, a 13 éves Dávidot és a 9 éves Bettinát. A nagyszülőket, a 69 éves Szalma Józsefet és a 65 éves Szalma Jolánt leszúrták. A családdal saját házukban végeztek.

A két házat a rendőrség kérésére már a bűncselekmény után birtokba vette Szalma József egyik rokona, Ilona és férje, valamint a házaspár fia, menye és unokája. Az asszony annak idején rendőrségi jegyzőkönyvek alapján lapunknak részletesen elmondta és megmutatta, hogy a tettesek hol és hogyan végeztek a négy felnőttel és a két gyerekkel. Ilona férje egy éve meghalt. Az özvegy azóta fél, senkinek nem nyit ajtót, pedig a rendőrség folyamatosan figyeli a környéket.

– Szeretném eladni a házakat, és elköltözni innen, mert amíg nincsenek meg a tettesek, nem lesz nyugtunk – mondja az asszony.

Csak a hír van lakat alatt

A belgrádi különleges bíróság maffiaügyekben eljáró ügyészsége és a szerb rendőrség semmit nem közöl a nyomozás állásáról. Az elmúlt két évben az újságok hasábjain időről időre megjelentek találgatások a kivégzések feltételezett megrendelőjéről, a bérgyilkosok kilétéről, informátorokról, sőt gyanúsítottakról is, de a szerb hatóságok mindig cáfolták ezeket a híreket. A nyomozásban részt vett a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is. A magyar FBI-ként emlegetett testület szóvivője is szűkszavúan nyilatkozott, mindössze annyit mondott, hogy a horgosi gyilkossággal kapcsolatban kizárólag a szerb hatóságoktól érkezett jogsegély kérelem keretében hajtottak végre intézkedéseket. Horváczy Emese ennél többet nem árult el.

Az örökösök máig nem tudtak megegyezni, hogy milyen arányban osztozzanak a több száz millió forintot érő vagyonon. Szer-
biában és Magyarországon egymást érik a bírósági tárgyalások, de a megegyezés távolinak tűnik. A pereskedés öt horgosi ingatlan, egy gyümölcsös, egy domaszéki ház, több személyautó és az ingóságok miatt folyik.

– Nekem már nincs pénzem, kölcsönökből fizetem az ügyvédet is. A mohóság miatt van minden – beszél kertelés nélkül az örökösödési viták okáról Szabó Árpád. Az idős férfi ugyanúgy nem érti a szerinte mindent magának akaró, a hűtőházat már megkaparintó szomszédos faluban élő rokont, mint Ilona. Azt mondja, már elege van az egészből, szeretne nyugodtan, békességben élni.

– Kevesen fognak megérteni, de nem szeretném, ha a rendőrség megtalálná a gyilkosokat, hiszen akkor olyat kellene tennem, amit életemben még soha: embereket kellene gyűlölnöm, amit nem akarok – teszi hozzá távozóban Szabó Árpád.

Tegnap este misét mutattak be az áldozatok emlékére, amelyen a családtagokon kívül megjelentek Dávid és Bettina volt osztálytársai és a család ismerősei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!