Szeged és környéke

2007.01.10. 15:19

Megdőlt a melegrekord

Két fokkal megdőlt a tegnapi melegrekord Szegeden. A hivatalos hőmérséklet 15,7 fok volt, szélárnyékban viszont 18 fokot is mutattak a hőmérők. A legmelegebb januári nap eddig 2002. január 29. volt, akkor 17,5 fokot mértek.

Cs. Gát László

Kelendő volt a fagylalt is. Fotó: Schmidt AndreaRekordot döntött a meleg tegnap Szegeden. Kora délután a bajai úti meteorológiai állomáson 15,7 fokot mértek. Ez pontosan két fokkal több az eddigi csúcsnál, amit 1998. január 10-én jegyeztek fel. A csúcsbeállítás egyébként már háromnegyed 12-kor megtörtént, de ezután a zavartalan napsütés hatására egyre melegedett a levegő. A városközpontban, ahol a meleg megszorult, illetve a szélvédett helyeken a hőmérők 18 fokot is mutattak. A januári melegrekord azonban nem dőlt meg, hiszen Szegeden 2002. január 29-én 17,5 fok volt.

Azt persze még nem tudni, hogy ez a hónap végig ilyen meleg lesz-e, de a meteorológiai előrejelzés szerint péntekig biztosan az évszakhoz képest magas hőmérséklet várható. Azután négy-öt fokos lehűlés következik, de még mindig 10 fok körüli lesz a legmagasabb napi hőmérséklet. Jövő kedd hajnalra mutatnak az előrejelzések enyhe fagyot, de nappalra ismét felmelegszik a levegő legalább 8 fokig.

Az elmúlt nyolc évben január 10-én mindig fagyott, kivétel a tegnapi nap. Reggel negyed nyolckor volt a „leghidegebb", négy fokot jeleztek a hőmérők.

Azt még nem lehet kikiáltani, hogy az idei a legenyhébb január az elmúlt száz évben, hiszen még húsz nap hátra van. Az viszont biztos, 1936-ban és 1948-ban januárban végig olyan tavaszias volt az idő, mint amilyet az elmúlt napokban tapasztaltunk.

Január 10-én zord volt az idő négy évvel ezelőtt, amikor mínusz négy fokot mértek. Ez szinte kellemes az 1901-es január 10-i fagyhoz képest – nappal mínusz 20 fok volt.

Ma ismét elképzelhető a csúcsjavítás, ehhez az 1903-as 14,3-es rekordot kellene túlszárnyalni a hőmérsékletnek. Egy biztos, mínusz 23 fok nem lesz, mint 1967. január 11-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!