Szeged és környéke

2007.01.07. 15:19

Minőséget kapnak számukra olcsón a külföldi diákok

Évről évre nő a külföldi hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetem orvoskarán. A legtöbben Németországból jönnek, de akadnak olyanok is, akik Japánból vagy Indiából.

Indiai, svéd és norvég diák a TIK folyosóján. Fotó: Segesvári CsabaAz utóbbi években látványosan megnőtt Szegeden a külföldi diákok száma. Kávézókban, szórakozóhelyeken, könyvtárban is gyakran hallani idegen szavakat.

Jisha Kerala Indiában született, az Amerikai Egyesült Államokban élt, onnan jött Szegedre tanulni 6 évvel ezelőtt. – Akkoriban még furán néztek rám az emberek, hiszen kevesen voltunk mi, külföldi diákok. Szerencsére hamar sikerült beilleszkednem. Kezdetben nagyon furcsa volt az eltérő kultúra, az ételek és összességében minden. Az itteni indiai éttermek ízei csak emlékeztetnek az otthoniakra. A színvonalas oktatás miatt választottam a szegedi egyetemet. Ez lesz az utolsó évem, ha végzek, visszamegyek Indiába.

A diákok beilleszkedését segíti a Külföldi Hallgatók Titkárságának munkája. – A tanév kezdete előtt két héttel gólyatábort szervezünk a diákoknak – avat a részletekbe Szabó Gyula, a titkárság vezetője – Ekkor körbevezetjük őket a városban, az oktatással kapcsolatos előkészítőn vesznek részt. Tájékoztató füzetet kapnak, amiben megtalálhatnak minden hasznos információt a városról: éttermek, boltok, telefonszolgáltatók, bankok, közlekedés. A legtöbb diák albérletben lakik, ezek kiválasztásában is segítünk nekik. Néha szülői feladatokat is el kell látnunk, hiszen az ideérkező 18 éves fiatalok sokszor elveszettnek érzik magukat. Arra is volt már példa, hogy valaki annyira nem tudta megszokni az új környezetet, hogy néhány hét után feladta, és hazament.

Toborzók a világ minden táján

Szabó Gyulától, a Külföldi Hallgatók Titkárságának vezetőjétől megtudtuk, 1985 óta tanulnak külföldi diákok Szegeden, az orvosi karon. – Évről évre nő egyetemünkön a különböző országokból ideérkező diákok száma. 1993-tól vannak pontos adataink, míg abban az évben 381-en, tavaly összesen 741-en iratkoztak be. Programunk népszerűsítését külföldön toborzók végzik. Csak néhány országot említve az ötvenhétből: az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Franciaországban, Portugáliában, Srí Lankán, Koreában, Burmában, Tanzániában, Indiában, sőt még Kuvaitban is dolgoznak toborzóink.A legtöbb esetben azonban maradnak a diákok. A németek például már az iskolakezdés előtti nyarat is itt töltik. 2006 szeptemberében a legtöbb diák Németországból jött Szegedre: 132-en iratkoztak be az egyetemre. Számukra vonzó az itteni olcsóság, és bizonyára az sem jelent nekik problémát, hogy a 12 szemeszterből álló általános orvosi képzési díjat kifizessék, ami 10 ezer 500 dollár.

A hűvös szőke szépség, An, Svédországból érkezett Szegedre. Elmondása szerint, hazájában nagyon nehéz bejutni az orvosi egyetemre, mert sokkal kevesebb a hely, mint a magyar képzésben.

– Hat éve élek Szegeden, érdekes, hogy milyen sokat fejlődött a város ez alatt az idő alatt. Albérletben lakom, szeretem, hogy itt minden olcsóbb, mint otthon. Sok barátot szereztem ez alatt az idő alatt, magyarok is vannak közöttük. Bár az egyetemen tanulunk magyarul, mégis csak nagyon ritkán szólalunk meg, hiszen nagyon nehéz nyelv.
Bizonyára így vannak ezzel azok a japán és kínai diákok is, akik tavaly ősszel iratkoztak be a szegedi orvosi egyetemre.

Bobkó Anna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!