Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Natúrtérség centruma lesz

Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola néven természetvédelmi központot hoz létre a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és Mórahalom önkormányzata pályázati pénzből, közösen.

Farkas Csaba

– Együttműködünk a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságával. Ennek oka: a természet- és tájvédelem területén a források beszűkültek, ugyanakkor e kérdéseket rendkívül fontosnak tartjuk. S együttesen sikerülhet elérni célkitűzéseinket – mondja a központ létrehozásának előzményeiről Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A város úgynevezett natúrtérséget alakít ki, ennek centruma lesz a gyönyörű természeti környezetben lévő épület.

A szerbiai és a magyarországi természetvédők egyébként is régóta együttműködnek a déli határ mentén. A központ megvalósulását kezdeményező Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság megkereste a mórahalmi önkormányzatot: hasznosítsák a határtól nyolcszáz méternyire eső Csipak-semlyéken lévő, egykori határőrségi épületet a természetvédelem, az ökoturisztika, a lakosság hasznára – mondja Tóth Endre programmenedzser, az igazgatóság munkatársa. A nemzeti park és a város Interreg-pályázatot nyújtott be. Sikerült is elnyerni 152 millió forintot; a beruházás összköltsége mintegy 160 millió, a különbözet az önrész. A pénzből az épületet – mely a közelmúltban az önkormányzat tulajdonába került – fölújítják, berendezik, alkalmassá teszik új feladatkör betöltésére. Túraútvonalat és három tanösvényt is létrehoznak.

Tájékoztató kiadvány

Régiós ökoturisztikai kiadvány is napvilágot lát a programhoz kapcsolódóan. Bemutatja a környék védett, illetve látogatásra érdemes területeit, a vadászat, horgászat, kerékpározás, illetve a biológiai gazdálkodás lehetőségeiről is tájékozódhatnak belőle az érdeklődők.

– Az épület átalakítása, berendezése az idén őszre befejeződik. Remélhetőleg már az idei iskolai őszi szünetet is tölthetik ott gyerekek. Bárhonnan érkezhetnek majd csoportok, kutatók, ökoturisták a közösségi házba és erdei iskolába – hívja föl a figyelmet Pataki Sándor pályázatkezelő, az önkormányzat munkatársa. Akár hetekig ott tartózkodhat egy-egy csoport.

S a határ túloldalán? Ott is épül természetvédelmi központ, a palicsi Ludasi-tó partján – erre a Szerbiai Természetvédelmi Hivatalhoz tartozó Palics–Ludas Közvállalat pályázott. A határrégió Magyarországhoz és Szerbiához tartozó fele mintegy tükörterületei egymásnak, s egyébként is minden tekintetben egységes – eredményesen csak együtt lehet védeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!