Szeged és környéke

2007.01.23. 15:19

Négymilliót nevelnek, hétmilliót vágnak

Helyre kell állítani a sertéságazat versenyképességét – hangzott el tegnap a Magyar Húsiparosok Szövetsége (MHSZ) által a régió sertéstartóinak rendezett konferencián Szegeden.

Tavaly csökkent a sertéslétszám és a feldolgozók száma, az ágazat a hazai és a nemzetközi piacon is elveszítette versenyképességét – mondta Kovács László, a Pick Szeged Zrt. elnök-vezérigazgatója. Nincs összhang az ágazatban: a 2006 december végi felmérések szerint mintegy négymillió sertést nevelnek Magyarországon, a vágókapacitás pedig megközelíti a hétmilliót. A hazai piac ellátásához szükséges mennyiségű élő állatot és húst tavaly importból kellett behozni. Az ágazatnak koncentrálnia kell az erőit, így a fajlagos költségcsökkentéssel, a megfelelő árszínvonallal helyre lehetne állítani a versenyképességet. Az elnök-vezérigazgató elmondta: a Pick Szeged Zrt. jelenleg alapanyagigényének 70-75 százalékát saját érdekeltségeinél állítja elő, s ezt az arányt szeretnék száz százalékra növelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!