Szeged és környéke

2007.01.02. 15:19

Nem beszélnek, félnek

Szegeden, egy tízemeletes panelépületben illegális kuplerájt tart fenn egy banda. Néhány méterrel a háztól egy drogárus kínálja a különböző kábítószereket. Informátoraink nem mernek a rendőrséghez fordulni, a bosszútól félnek.

A ház lakói bosszútól tartanak. Illusztráció: Frank Yvette– Nyíltan senki, sem a környéken lévő boltosok, sem az itt lakók nem fogják elmondani, hogy hónapok óta mi folyik abban a házban – mutat a középkorú férfi a szegedi, Retek utca Szilléri sugárút sarkán álló tízemeletes panelház irányába. – Pedig lenne mit mondaniuk, de rettegnek. Mint én. De ez így nem mehet tovább, nem akarunk állandó félelemben élni! – teszi hozzá. A mellette álló két nő nem túl bőbeszédű, „igeneken" és „úgyvanokon" kívül mást később sem mondanak.

A férfi elmondja, félelmüknek az az oka, hogy a házban kuplerájt működtet egy rendkívül erőszakos banda, amelynek tagjai „mindenre képesek". Szerinte a nőket kényszerítik, hogy férfiakkal közösüljenek. Erre abból következtet, hogy a két asszony karját, arcát gyakran borítja véraláfutás. A tízemeletesben és a környéken lakók még csak ránézni sem mernek a futtatókra, ha tehetik, elkerülik őket.

– Négy hete az egyik szerencsétlen nőt brutálisan megverték. A nyílt utcán, a járókelők szeme láttára ütötték, ahol érték. Senki nem mert közbeavatkozni. Húzták a földön, közben ordibáltak vele, majd odadobták az egyik padra. A mentők vitték el. Valószínűleg ellenszegülhetett. Azt hittük, majd történik valami, de minden ugyanúgy folytatódott tovább. Pofonok máskor is elcsattantak, de az, amiről az előbb beszéltem, brutális volt – mondja a férfi, aki szerint „azok" a nők nemcsak lakásban, hanem az egyik tárolóban is fogadják a férfiakat. A földszinti helyiség berendezése mindössze egy matrac.

A környéken, a Csillag téren, a Retek utcában, a Szilléri sugárúton, a Budapesti körúton, a Kereszttöltés utcában a különböző üzletek, boltok eladóinak nem „újság", amiről a férfi és a két nő beszélt. A többség hallott a „panelkuplerájról", de az elmondottakhoz semmit nem akartak hozzátenni. Egyikük annyit megjegyez, hogy a környéken drogot is árusítanak. Ezt fenti informátorunk is említette, de ő csak valószínűsítette, hogy a társaság a prostitúcióra kényszerítés mellett egy másik férfival együtt kábítószer-terjesztéssel is foglalkozik. A boltosok kérték, hogy még csak az üzletük nevét se írjuk le, cserébe az egyikük elmondta, hogy kiket keressünk meg, ha a drogterjesztőkről akarunk többet megtudni.

A panelkuplerájtól nem messze bármilyen kábítószer beszerezhető – állítja az eladók által megnevezett informátor, aki szerint a szomszédjában lakó drogárus éjjel-nappal fogadja a vevőit. A kábítószer-kereskedő rendszeresen betér a közeli pizzériába is. Arra a felvetésre, hogy miért nem értesítik a rendőröket, ugyanazt válaszolja, mint a többiek: félnek a bosszútól.

– Itt lakik egy rendőr, ha ő nem mer semmit sem tenni ellenük, akkor én hogy mernék? – kérdez vissza a középkorú férfi.


A rendőrség közbelép(ne)

– A rendőrségnek arról nincsenek információ, hogy a Csillag tér környékén tiltott kéjelgés folyna – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hangsúlyozta, amennyiben konkrét információ merült volna fel, a rendőrség a szükséges intézkedést megtette volna. Tuczakov Szilvána megjegyezte, hogy az elmúlt hónapokban a Retek utca Szilléri sugárút sarkán álló panelháznál családi veszekedés miatt többször is megjelentek és intézkedtek. Egyszer pedig kábítószerrel való visszaélésről érkezett bejelentés, mely alapján büntetőeljárás indult visszaélés kábítószerrel vétség megalapozott gyanúja alapján.
A szóvivő egyúttal kijelentette, hogy munkájukat nagyban segítené, ha a környéken lakók a rendőrséghez fordulnának. A bejelentők adatait zártan kezelik, ahhoz csak az ügy előadója fér hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!